LAKTAŠI, 01. decembra – Nakon što su u “Putevima RS” otvorene tri pristigle ponude za uklanjanje naplatnih kućica u Glamočanima, što bi građane RS na kraju moglo da košta oko 1,56 miliona KM, ovo javno preduzeće juče je raspisalo još jedan tender i to za nadzor nad ovim radovima, za šta će biti izdvojeno dodatnih 30.000 KM.

Foto: Siniša Pašalić / RAS Srbija

Iako danas ne žele da govore koje firme su se prijavile za ovaj milionski posao, u “Putevima RS” samo poručuju da je novi tender za nadzor raspisan kako bi bila “obezbeđena nepristrasnost”.

Upravo ta nepristrasnost u javnoj nabavci izražena je kroz 25.641 KM bez uračunatog poreza na dodatu vrednost.

Iako je Kapital još početkom sedmice upitao „Puteve“ zašto je vrednost radova, kada je u pitanju uklanjanje naplatnih kućica u Glamočanima, sa prvobitnih 750.000 KM promenjena na 1,56 miliona KM, na šta je tačno ukazala revizija projekta Instituta za građevinarstvo koju je radila firma „Urbis Centar“, kao i da li će sporne naplatne kućice iz Glamočana biti postavljene na neku drugu lokaciju i koju, odgovor do danas nije stigao.

O ovome ni danas nije želeo da govori direktor „Puteva RS“ Nenad Nešić, ali je napomenuo da građevinski radovi moraju da budu odvojeni od nadzora istih.

– Imate građevinske radove koje izvode građevinske firme i imate stručne nadzore koji kontrolišu da li je sve u skladu sa projektom – pravdao je Nešić, a na ponovljeno pitanje zašto sve ovo nije moglo da bude ukalkulisano u već ranije određen milionski trošak, ponovio je da je „nepristrasnost bitna“.

Nešić smanjuje cifre?

Ipak, ako je za utehu, naveo je da bi vrednost građevinskih radova mogla biti niža za oko 200.000 KM, pa bi poreske obveznike montaža i demontaža bespravno postavljenih kućica, umesto ranijih 3,6 miliona KM, mogla da košta oko 3,4 miliona KM.

To znači da je u vodu bačeno oko pola miliona KM više nego što je, na primer, potrebno obezbediti za izgradnju 3 miliona maraka vrednog novog mosta u Banjaluci, umesto dotrajalog Zelenog mosta.

Građani RS su 2013. godine za ovaj posao dali su 2,1 milion KM. Milionski iznosi su posebno besmisleni ako se uzme u obzir da one nikada nisu bile u funkciji, ali su često bile uzrok saobraćajnih nesreća.

 

/Blic/