LAKTAŠI, 09. novembra – Penzija uvećana za, dugoočekivanih, tri odsto sutra stiže na račune i kućne adrese. Iako često i sami kažu da svaka marka dobro dođe, banjalučki penzioneri sa kojima smo razgovarali i nisu posebno srećni zbog povećanja.

Ljubica Petrović dobiće šest i po maraka više. Smatra da govori u ime većine penzionera, pa kaže da je, u najmanju ruku ogorčena.

Na pitanje šta joj to znači na njenu penziju Ljubica Petrović kaže: “Ne znači ništa. Na 220 KM ništa ne znači, nek uzmu sebi i to” .

Nekoliko maraka više od Ljubice dobiće Mitar -cijelih deset maraka. Zna gdje će da ih potroši, ali je ubijeđen da se može mnogo bolje.

“Povećanje penzije bilo bi kad bi bile na nivou svi jednako. 10 KM i za nas, najniže penzije i najviše penzije. Vi računajte povećanje penzije onaj koji ima 1000 KM, on dobija nešto a ovaj koji ima 200, šta dobija 6KM”, kaže
Mitar Ćebić, penzioner.

vlcsnap-2017-11-09-18h59m16s102

Resorni ministar danas poručuje da je, itekako, svjestan većih očekivanja penzionera, ali uvjerava da se, više od ovog povećanja, trenutno nije moglo. Najavljuje dodatno od dva odsto, ali tek s proljećem.

“Mi ćemo ostati na našem stanovištu da je realno da narednu godinu povećamo penzije za dva odsto i mi ćemo nastojati da to bude što je moguće brže ali nije realno moguće očekivati negdje pred kraj prvog kvartala 2018. godine”, Milenko Savanović ministar rada i boračko-invalidske zaštite.

vlcsnap-2017-11-09-18h59m20s143

Uvećanu, oktobarsku, penziju dobiće nešto više od 258 hiljada penzionera. Uz dodatna tri odsto, prosječna penzija u Srpskoj sada iznosi 351 marku.

 

/ATV/