Sutra se slavi Sveti Ilija – običaji i narodna verovanja na sveti praznik!

Pravoslavni vernici u Srbiji 2. avgusta obeležavaju praznik posvećen Svetom Iliji, piše Lovesensa.

Prema predanju Ilija Tesvićanin rođen je u gradu Tesvitu u 9. veku pre Hrista i prema spisima, mladost je proveo u dubokom razmišljanju i molitvi.

Postoji verovanje da kada se Sveti Ilija rodio njegov otac je video kako dete okružuju anđeli koji ga povijaju ognjem i hrane plamenom, a to simboliše plameni karakter i silu ovog sveca.

Sveti Ilija povezuje starozavetno i novozavetno hrišćanstvo. U Starom zavetu se pominje kao prorok koji je nagovestio dolazak Isusa Hrista, a u Novom zavetu je zapisano da je on bio jedan od proroka koji se na Preobraženje poklonio Gospodu Isusu Hristu. Takođe, prisutan je u viziji Jovana Bogoslova u kojoj se njegova uloga vezuje za budućnost hrišćanske crkve i drugi Hristov silazak na zemlju.

Kada su Srbi preuzeli hrišćanstvo, mnoge osobine staroslovenskog boga Peruna, boga gromova i munja, preneli su na Svetog Iliju.

Prema narodnom verovanju Sveti Ilija se vozi u vatrenim kočijama koja vuku četiri konja iz čijih nozdrava izbija plamen, a kretanje kočija po nebu i oblacima stvara grmljavinu i gromove.

Ovog sveca nazivaju još i Sveti Ilija Gromovnik, a prema starom običajima na ovaj praznik se ne rade fizički poslovi, odnosno poslovi na polju.

Postoji stara izreka “od Svetog Ilije Sunce sve milije”, jer se na ovaj praznik nagoveštava prolazak vrućina i dolazak lepših sunčanih dana.

Veruje se da Sveti Ilija gromom uništava mračne sile na zemlji. Takođe, med koji se vadi iz košnica na Ilindan služi kao lek.

Izvor: Lovesensa