LAKTAŠI, 27. jula – Sveti mučenici Kirik i Julita – evo šta treba uraditi za ljubav i sreću na Ćirilovdan!

Pravoslavni vernici 28. jula proslavljaju Svete mučenike Kirika i Julitu, a u srpskom narodu ovaj praznik se naziva Ćirilovdan, piše Lovesensa.

Kirik i Julita bili su sin i majka koji su stradali u progonima hrišćana za vreme cara Dioklecijana.

Jedan deo moštiju svetih mučenika Kirika i Julite nalaze se u Ohridu u crkvi Svete Bogorodice Bolničke. Svetim mučenicima Kiriku i Juliti posvećen je manastir Svetih Kirika i Julite, poznat u narodu i kao manastir Sveti Ćirik. Nalazi se u blizini sela Smilovci kod Dimitrovgrada u eparhiji niškoj. Manastir je 1984. proglašen za nepokretno kulturno dobro kao spomenik kulture Republike Srbije.

Prema starom verovanju, na ovaj praznik treba se okupati u reci ili na izvoru kako bi se zaštitili od oboljenja.

Molitva za ozdravljenje duše i tela: moćne reči koje isceljujuPostoji priča da Sveti Kirik ima vlast nas sunčevim zracima i da isceljuje.

Ovaj praznik pre svega obeležava ljubav između majke i deteta i zato na današnji dan majke i deca treba da izbegavaju sukobe, grdnju i lošu energiju.

Običaj je da se danas majke maksimalno posvete deci i ispune im neku želju.

Zato danas, drage mame, opstavite obaveze po strani i posvetite se svojim mališanima. Igrajte se sa njima, šetajte, mazite se i volite. Ovako ćete uneti sasvim novu i lepu energijuljubavi u porodični dom.

Izvor: Lovesensa