LAKTAŠI, 27. novembra – Božićni post  je poslednji post ove godine, koji počinje 28. novembra i traje do 6. januara, odnosno do Božića.

bozicni-post
Treba napomenuti da period posta nije samo ograničenje u hrani, već i period kada treba raditi na mislima i emocijama. Vernici insistiraju da je rad na sebi mnogo važniji od same ishrane.

Prirodno, božićni post zabranjuje određenu vrstu hrane. Posebno treba isključiti iz ishrane: jaja, mleko i mlečne proizvode, meso, a nekoliko dana i ribu. Da budemo precizniji, pričamo o ponedeljku, sredi i petku. Ovih dana jedite samo biljnu hranu bez ulja.

Do 19. decembra, utorkom, četvrtkom, subotom i nedeljom možete jesti ribu i biljno ulje. Subotom i nedeljom, osim ribe, možete priuštiti malo vina.

U periodu od 2. do 6. januara, božićni post postaje strožiji. Tokom ovog perioda ne treba jesti ribu ili piti vino.

Unutrašnje raspoloženje

Ako tokom božićnog posta 2017. godine planirate samo da ograničite konzumiranje hrane, to će biti normalna dijeta. Glavno značenje bilo kojeg posta je rad na sebi. Posebno treba razmišljati samo o dobrim delima i pozitivnim mislima, pokušati da se ne ljutite ili iritirate, ali i da čitate duhovnu literaturu.

Pored toga, sveštenici savetuju da se tokom ovog perioda molite, oprostite onima koji su vas uvredili i ne dozvoljavate negativne misli.

Ako planirate da postite dobro je unapred pripremiti telo. Nedelju dana pre posta, izbacite meso iz obroka, a tri dana pre početka – mlečne proizvode. Tako će vaše telo mnogo lakše podneti dane posta.

foto: Radio Puls Luxembourg