LAKTAŠI, 14.marta – U ponedeljak, 15. marta počinje Vaskršnji post. Danas su Bele poklade, dan u kome jedemo sve osim mesa.
Post traje do Vaskrsa – 2. maja.
I ne, neće nas post kao post učiniti boljima ali bi trebalo da nam pomogne da se lakše borimo protiv nekih strasti odnosno grehova, da manje mislimo na hranu a više na dušu, da pojačamo molitvu, dobra dela, mada istina, sve to treba da radimo i van posta.
Pre ulaska u post valjalo bi da zatražimo oproštaj jedni od drugih, ali ne onaj formalan, već onaj istinski, ako smo s nekim u svađi, ako smo nekog povredili, ako smo i sami povređeni oprostimo, jer ako su nam ljutnja i gnev u srcu kojih ne želimo zbog gordosti da se oslobodimo, onda i nema svrhe da se određene vrste hrane uzdržavamo ako sebe i drugog tom ljutnjom “jedemo”.
Od toga da li u napolitankama ima mleka u prahu daleko je važnije da li se molimo, da li prisustvujemo svetoj Liturgiji, da li praštamo ili se ljutimo, da li smo voljniji da prećutimo i pretrpimo ili da se srdimo i sl.
Znam da će mnogi postiti jednu, eventualno dve sedmice, naš narod obično voli prvu i poslednju, dobro i to je u redu, bolje i toliko nego uopšte ali potrudite se što više možete.
Ako se nikada niste ispovedali, eto prilike u ovom postu.
Znam da mnoge zanima kakvo je pravilo ovog posta. Ovaj post je ujedno i najstrožiji, posti se od ponedeljka do petka na vodi, a vikend je na ulju.
Riba se jede na Blagoslovesti (7.april) i na Cveti (25.april).
S tim da je i ponedeljak 22.3.kada je praznik Mladenci na ulju, utorak 6.aprila i četvrtak 8.aprila je takođe na ulju, sreda 14.4. isto ulje, petak 16.4 je na vinu.
Veliki četvrtak 29.4.postimo na ulju.
Takav način posta nam je svima blagosloven ali ako postoji određen razlog, recimo ako niste psihički i fizički spremni za takav post, ako ste trudni, bolesni, dojite, ako radite težak fizički posao i sl.recite to svešteniku kako bi vam dao blagoslov da postite blaže i to je sasvim u redu.
Nek nam predstojeći post svima bude na zdravlje i spasenje.
Da nam se stomaci smanje a duše porastu, budimo više zgodni a manje nezgodni.

Bogorodičin venac