BANJALUKA, 12. februara – Od ukupno 284.946 prijavljenih radnika na zdravstveno osiguranje, za 11 mjeseci tokom prošle godine doprinos ni za jedan mjesec nije uplaćivan za oko 41.800 zaposlenih, odnosno za 15 odsto.

radnici-industrija-06

Procjena Fonda zdravstvenog osiguranja RS pokazuje da bi, kad bi se za ove ljude plaćali doprinosi, prihod FZO za ovaj period bio veći za oko 81,3 miliona KM.

S druge strane, od 11.940 prijavljenih poljoprivrednika u Srpskoj, doprinos za 11 mjeseci lane nije uplaćivan za 4.252 njih. To, praktično, znači da svaki treći farmer u RS prošle godine nije imao zdravstvenu zaštitu.

– Ukoliko bi se i za poljoprivrednike doprinosi redovno uplaćivali, za 11 mjeseci lane FZO bi samo po tom osnovu ostvario prihod veći za 1,6 miliona KM. Dakle, riječ je o procijenjenom gubitku sa kojim bi Fond mogao da finansira, recimo, lijekove na recept za jednu godinu ili da finansira jednogodišnju nabavku citostatika i specifičnih lijekova za oboljele od najtežih bolesti – kažu u ovom fondu.

Dodaju da je, inače, najveći broj osiguranika za koje se nikako ili neredovno uplaćuju doprinosi u kategoriji zaposlenih, kao i poljoprivrednika.

– Trenutno se FZO duguje više od 280 miliona KM za doprinose, a polovina ovog duga je realno nenaplativa. Još jednom apelujemo na sve poslodavce da redovno izmiruju svoje obaveze, kako bi zdravstveni sistem mogao i dalje da nesmetano funkcioniše – poručuju iz FZO.

 

U Uniji udruženja poslodavaca RS naglašavaju da su fondovi naša zajednička imovina, zbog čega je uplata doprinosa izuzetno važna karika u funkcionisanju cijelog sistema.

– S druge strane, oni koji ne uplaćuju doprinose stvaraju nelojalnu konkurenciju na tržištu, zbog čega su uredni poslodavci u podređenijem položaju. Svakako, na gubitku su, u prvom redu, radnici, koji ne mogu da se liječe i da idu u penziju. Zato nam trebaju javni spiskovi onih koji izbjegavaju ovu obavezu, te preduzimanje svih zakonskih mjera da poslodavci koji ne uplaćuju doprinose zbog toga budu sankcionisani – kaže predsjednik ove unije Dragutin Škrebić.

Naplaćena 42 miliona KM

Fond zdravstvenog osiguranja RS je prošle godine Poreskoj upravio Srpske proslijedio 12.000 prijava protiv poreskih obveznika za koje je uočeno da ne izmiruju svoje obaveze.

– Zahvaljujući tim obavještenjima, Poreska uprava RS je uspjela da naplati više od 42 miliona KM doprinosa za zdravstveno osiguranje – kažu u ovom fondu.

 

Srpskainfo