LAKTAŠI, 04. decembra – Bosna i Hercegovina iz godine u godinu je najgore rangirana kada je reč o analizi standarda njenih stanovnika i građana zemalja regiona, Evrope i sveta.

Foto: Siniša Pašalić / RAS Srbija

Prema standardu kupovne moći, BDP po stanovniku u Crnoj Gori lane je iznosio 42 odsto proseka Evropske unije, u Makedoniji 38, Srbiji 36, a u BiH tek 31 odsto evropskog proseka, podaci su Statističke agencije EU “Eurostat”.

Na osnovu kriterijuma stvarne individualne potrošnje po stanovniku, Crna Gora sa nalazi na 54, Srbija na 45, a BiH na 41 odsto proseka EU.

Našom bedom pre par meseci pozabavili su se ni manje ni više nego Afrikanci, čiji je portal Howafrica.com uradio istraživanje koje je pokazalo da su neke afričke države bogatije od pojedinih zemalja Evrope.

Analizirajući BDP po stranovniku, došli su do podatka da je on ubedljivo najniži upravo u BiH, odnosno da iznosi tek 8.590 dolara.

Iako su i one svrstane u deset najsiromašnijih, Makedonija, Srbija, Crna Gora i Hrvatska ipak su nas ubedljivo pretekle u ovom pogledu.

U odnosu na prošlu godinu, nazadovali smo za pet mesta, s obzirom na to da je, početkom 2016, Svetska banka BiH svrstala na petu poziciju najsiromašnijih država Evrope.

U BiH skoro 600.000 njenih građana dnevno preživljava sa maksimalno pet KM.

Ovu poražavajuću socijalnu sliku potvrđuje istraživanje UNDP za 2016. godinu, koje je pokazalo da svaki šesti stanovnik BiH živi sa tri do pet KM dnevno. A svaki taj nesrećnik svake večeri zaspi gladan, je od par maraka dnevno teško može da mu pretekne za bilo šta osim hleba i jaja, a kamoli još za večeru.

U nezavidnoj poziciji je i oko 30.000 građana koji preživljavaju zahvaljujući jednom obroku iz javne kuhinje.

Ekonomisti poručuju da ovakva slika ne treba da čudi, s obzirom na to da se u BiH niko ne bavi ekonomijom. Upozoravaju da, međutim, ovakve negativne ocene mnoge investitore odbijaju od toga da ulažu u BiH.

– Zbog toga je nerealno nadati se da će u skorije vreme doći do nekih pozitivnih trendova u domaćoj privredi. Niko ne analizira nezaposlenost, upisnu politiku, poteškoće sa kojima se ekonomija suočava. Zato se suočavamo sa propašću mnogih preduzeća i gubitkom radnih mesta, pa ne čudi što naši građani žive kudikamo lošijim standardom, nego stanovnici većine država u okruženju, Evropi i svetu – više puta je naglasio ekonomista Zoran Pavlović.

Foto: Siniša Pašalić / RAS SrbijaZoran Pavlović

Prema izveštaju Međunarodnog monetarnog fonda, BDP BiH po stanovniku, iznosi 11.400 dolara. To znači da je, na primer, stanovnik Irske u proseku 6,3, a Luksemburga 9,5 puta bogatiji od stanovnika BiH.

Ministar finansija Sepske Zoran Tegeltija nedavno je izjavio da će BDP po stanovniku u RS u narednoj godini prvi put preći 9.000 KM.

– BDP po stanovniku u 2018. godini biće 9.179 KM, odnosno, BDP u Srpskoj ukupno će iznositi 10,58 milijardi KM – rekao je Tegeltija. Dodao je da se su 2018. godini predviđa realni rast BDP od 3,7 odsto, u 2019. od 3,8, a u 2010. četiri odsto.

– Projektovani privredni rast kroz posmatrani period zasniva se na očekivanom doprinosu domaće potrošnje i pozitivnom doprinosu spoljnotrgovinskog bilansa – rekao je Tegeltija.

Međutim, da građani sve skromnije žive, potvrdila je i najnovija Anketa o potrošnji u RS. Tako je za samo četiri godine prosečna mesečna potrošnja jednog domaćinstva pala za 107 KM. Pad životnog standard posebno se odrazio na trošak prehrane, koji je u pomenutom periodu sleteo za više od 15 odsto – sa 469 na 397 KM.

Ništa čudno, s obzirom na to da je u RS registrovano oko 120.000 nezaposlenih, sa više nego slabom šansom za skoro zaposlenje. S druge strane, zaposleni u čak osam delatnosti ne mogu da zarade ni za trošak za hranu iz sindikalne potrošačke korpe koji iznosi 690 KM.

Ispod ove cifre, naime, zarađuje skoro 95.000 radnika u RS, što znači da više od trećine ukupne radne snage mora da se odriče namirnica koje se u civilizovanim društvima ne smatraju luksuzom.

O standardu penzionera suvišno je i govoriti, s obzirom na činjenicu da njihov prosek iznosi 340 KM, čime mogu da se snabdeju lekovima, plate režije i kupe dovoljno brašna i makarona.

Plate nedovoljne za život

Prosečni troškovi života jedne četvoročlane porodice u Srpskoj su za nepunu deceniju skočili za skoro 300 KM, dok su plate u istom periodu porasle za 34, a penzije za 20 KM. Analize Saveza sindikata RS pokazuju da je u junu 2009. potrošačka korpa koštala 1.568, a u istom mesecu ove godine 1.860 KM. U međuvremenu, prosečna neto plata je sa 794 porasla na 828, a penzija sa 321 na 341 KM. Računica CCI-a pokazuje da će – ako zarade u BiH budu rasle tempom kao u prethodne dve godine, biti potrebno više od 15 godina da jedna prosečna plata bude dovoljna za kupovinu potrošačke korpe.

 

Blic