LAKTAŠI, 23. februara – Prosvjetari u RS su već iskazali interesovanje za vakcinaciju protiv virusa korona, nakon što je Ministarstvo prosvjete i kulture RS zatražilo od škola da dostave spisak zaposlenih koji su zainteresovani da prime vakcinu.

Tako u školama u RS za “Nezavisne” kažu da je dosad oko 30 odsto zaposlenih zainteresovano da primi vakcinu protiv kovida-19, dok će se u srijedu, kada je krajnji rok za dostavu spiska, znati tačan broj prosvjetnih radnika koji pristaju na vakcinaciju.

U Ministarstvu prosvjete i kulture RS su za “Nezavisne” naveli da su zaprimili dopis Instituta za javno zdravstvo RS kojim se traže informacije o radnicima vaspitno-obrazovnih ustanova zainteresovanim da prime vakcinu.

“U skladu s tim smo zatražili od škola da dostave spisak zaposlenih koji su zainteresovani da prime vakcinu. Ministarstvo će spiskove dostaviti Institutu, koji će preduzimati dalje aktivnosti po ovom pitanju”, naveli su u resornom ministarstvu.

Napomenuli su da je odluka radnika o vakcinisanju na dobrovoljnoj osnovi.

Podsjetili su da su vaspitno-obrazovni radnici prema planu vakcinacije protiv kovida-19 u Srpskoj prioritetna grupa.

Milorad Nadaždin, predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola hercegovačke regije i direktor OŠ “Sveti Vasilije Ostroški” Trebinje, je kazao da dosad nisu vodili razgovore o ovoj temi na nivou Aktiva, ali da je u OŠ “Sveti Vasilije Ostroški” Trebinje, u kojoj je on direktor, obavještenje resorne ministarke izloženo na oglasnoj tabli.

“Primijetio sam da već ima kolega koji su se potpisali za vakcinaciju. Vidjećemo do srijede, kada moramo predati spisak”, kazao je Nadaždin.

Duško Đurić, predsjednik Aktiva direktora srednjih škola semberske regije, za “Nezavisne” je rekao da su zaprimili dopis Doma zdravlja, koji vrši prikupljanje informacija o broju zainteresovanih za vakcinaciju.

“Već ima solidan broj zainteresovanih za vakcinaciju, po školama se zasad procenat kreće oko 30 odsto, a vjerovatno će taj postotak biti i veći”, zaključio je Đurić.

U BiH su za 24 časa novozaražene 343 osobe, dok ih je preminulo devet.

Virusom korona juče je u RS zaraženo još 55 osoba, dok je život izgubilo njih troje, u FBiH novooboljelo je 286 osoba, a registrovano je šest smrtnih slučajeva, a u Brčko distriktu novozaražene su dvije osobe.

Proces vakcinacije medicinskih radnika nastavljen je u RS te je tako juče u Bolnici “Srbija” u Istočnom Sarajevu vakcinisano 27 medicinara u kovid odjeljenju, a vakcinacija je počela i u Univerzitetskoj bolnici Foča, gdje je juče vakcinisano 40 zaposlenih u kovid odjeljenju.

Imunizacija je juče počela i u dobojskoj bolnici “Sveti apostol Luka”, a u planu je da za dva dana, juče i danas, bude vakcinisano 80 zdravstvenih radnika u kovid odjeljenjima.