Vlada RS planira da naredne godine u povećanje plata svih zaposlenih u Srpskoj uloži dodatnih od 90 do 100 miliona konvertibilnih maraka, saznaje Srpskainfo.

SVAKOM RADNIKU DO 40 KM Uskoro još jedan rast plata, Vlada RS već napravila plan za povećanje zarada
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Cilj je da svaki zaposleni ima veću platu za 30 do 40 KM mjesečno, a krajni cilj svih socijalnih partnera je da za tri godine prosječna plata u Srpskoj bude oko 1.300 KM. Odnosno, da svake godine raste u prosjeku za stotinak maraka.

Podsjećamo da je i ministarka finansija RS Zora Vidović u četvrtak najavila da će u idućoj godini doći do povećanja plata i penzija u Srpskoj, te da bruto domaći proizvod na kraju ove godine imati rast iznad očekivanog.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Vlada RS je već dva puta povećavala neoporezivi dio dohotka u cilju povećanja plata zaposlenima.

Prvi put je to bilo 2019. godine kada su plate povećane za 30 KM, a drugi put ove godine kada su plate povećanje za 20 maraka.

Kako saznaje Srpskainfo, ovaj put neće biti povećan neoporezivi dio dohotka već se traži model drugačijeg obračuna plata u Srpskoj na osnovu čega bi plate bile povećane.

Predviđeno je da detalji uskoro budu objelodanjeni javnosti.

Prosječna plata u Republici Srpskoj trenutno iznosi 1.026 konvertibilnih maraka. Međutim, prosječne plate u realnom sektoru su znatno ispod prosjeka i iznose oko 800 maraka.

Povećanje plata u ovom trenutku je, kako su svjesni i sami poslodavci, sada jedini mogući pokušaj da zadrže radnu snagu. Neki od njih su, zbog nedostatka radnika, primorani da imaju samo jednu smjenu i to u uslužnoj djelatnosti.

Osim toga, sve više poslodavaca se odlučuje da uvozi radnu snagu, a u čemu prednjače u građevinarstvu.

INFLACIJA

Inflacija u Srpskoj u septembru je iznosila 2,6 odsto i najniža je u okruženju – tvrdi ministarka finansija RS Zora Vidović. – Čula sam neke komentare da inflacija raste brže od BDP, što apsolutno nije tačno. Naš BDP je u prvom tromjesečju rastao 2,3 odsto, u drugom 10,2 odsto, a u trećem između pet i šest odsto. Procjene su da će BDP na nivou 2021. rasti između 5,5 i šest odsto. Inflacija neće dostići taj procenat, preduzimamo mjere u našoj moći da se to ne desi – rekla je ona.