U Banjaluci, prema procjenama, osnovne škole pohađa oko 18.190 učenika. Ove školske godine upisano je 1.896 prvačića. Reklo bi se, mali broj u odnosu na broj stanovnika u najvećem gradu Srpske.

Ali ova brojka i ne treba da čudi, obzirom da sve više porodica sa djecom odlazi iz zemlje za boljim sutra.

Neke osnovne škole, naročito područna odjeljenja smještena u prigradskim i seoskim sredinama, godinama bilježe sve manji broj đaka.

Što upisanih, što onih koji napuštaju školu, jer školovanje započinju negdje tamo, u nekoj drugoj zemlji.

Treba uzeti u obzir i da je đacima iz sela, zbog loše povezanosti autobuskih linija i loših puteva, teže dolaziti na nastavu nego drugarima iz grada.

Tako je naprimjer, u područnu školu „Petar Kočić“ u Stričićima, koji graniče sa opštinama Mrkonjić Grad i Ribnik, ove školske godine upisan samo jedan prvačić. Po podacima iz centralne škole u Kolima, ukupno je upisamo osam učenika prvog razreda.

Područje Kola, Manjače i usputnih mjesta odavno već ima problem sve manjeg broja đaka. U škole se konstantno upisuje sve manje učenika, a generalno, na ovom području je manji broj učenika.

– Taj problem je konstantan i dominantan. U centralnoj školi ima 65 učenika, u Stričićima 31, u Pavićima sedmoro. Ovo je poprilično veliko područje, široko, ali razuđeno po broju stanovnika – kaže za Srpskainfo Aleksandra Cvijetić, pedagog Osnovne škole „Petar Kočić“ u Kolima.

I sa platoa Manjače, kao i u mnogim krajevima Srpske, primjetan je odlazak ljudi. Ponekad su to i cijele porodice.

Djeci, ali i ostalim stanovnicima ovog dijela Banjaluke, problem predstavlja i prevoz zbog čega im je konekcija sa školom otežana.

– Nema redovnih linija, a to su sela i zaoseoci koji su udaljeni. Ako su linije i redovne, one ne odgovaraju djeci koja dolaze na nastavu ili se vraćaju kući – ističe ona.

U OŠ „Vojislav Ilić“ u Krupi na Vrbasu dugo su imali podjednak broj onih koji izlaze iz devetog i upisuju prvi razred. Ove godine, ta brojka je drugačija i 13 đaka više izašlo je iz škole, u odnosu na broj upisanih.

– Ove godine smo pali na 192 učenika. Po prvi put, od kada je škole, idemo ispod 200 učenika – ističe direktorka ove škole Rajka Čajić. Od područnih odjeljanja imaju jednu devetorazrednu školu u Bočcu i tri petorazredne u Aginom selu, Krminama i Ledenicama.

– Tu se već godinama broj đaka drži, mada se po malo primećuje smanjenje broja – poručuje ona.

U ovom dijelu Banjaluke, kako kaže direktorka škole, mnogi muškarci odlaze da rade  u Sloveniji. Neko od njih povede i cijelu porodicu.

 

– Ne idu često čitave porodice, nego je to naprosto lagani pad koji traje u Bočcu konstantno od poslijeratnih dešavanja, od kraja devedesetih. Radi se o iseljavanju ka Banjaluci, Austriji. Ljudi su i prije ratnih dešavanja radili u Austriji. U ovom dijelu nema pretjeranog iseljavanja, nema velikih rezova, ali je konstanto – naglašava ona.

Po podacima Ministarstva prosvjete i kulture RS, u prvi razred osnovnih škola na području grada Banjaluka u školskoj 2021/2022. godini upisano je 1.896 učenika.

– Na osnovu podataka o broju učenika iz školske 2020/2021. godine, te broja upisanih učenika u prvi razred za školsku 2021/2022. godinu u maju i aprilu, možemo procijeniti da osnovne škole u Banjaluci pohađa ukupno oko 18.190 učenika. Preciznim podacima o broju učenika koji pohađaju osnovnu školu u tekućoj školskoj godini raspolagaćemo nakon što škole dostave Ministarstvu Godišnje programe rada, za što imaju zakonski rok do 30. Septembra – odgovorili su za Srpskainfo u resornom ministarstvu.

U gradu 26 područnih odjeljenja

U OŠ „Milutin Bojić“ u Potkozarju imaju dva područna odjeljenja, devetogodišnje u Mišinom Hanu i petogodišnje u Verićima.

-U odnosu na prošlu godinu nema nekog frapantnog smanjenja učenika, možda je manje za njih pet. Neki od njih su otišli iz škole – kaže direktor OŠ „Milutin Bojić“ Ranko Vidović. Po njegovim podacima, osam prvčića je u Verićima, osam u područnom odjeljenju u Mišinom Hanu, a u centralnoj školi u Potkozarju njih 16.

Po podacima resornog ministarstva, na području Banjaluke ima 26 centralnih škola i 26 područnih odjeljenja. U školskoj 2020/2021. godini područna odjeljenja je pohađalo 1.437 učenika, a u školskoj 2021/2022. godini nastavu u njima, prema trenutnim procjenama, pohađa ukupno oko 1.458 učenika. -Na osnovu podataka iz školske 2020/2021. godine i procjene za školsku 2021/2022. godinu, imamo blago povećanje broja učenika u područnim odjeljenjima – rečeno je Ministarstvu prosvjete i kulture RS.

Od školske 2015/2016. godine, kada su donesena rješenja o prestanku rada dva petorazredna područna odjeljenja, nisu donošena rješenja o prestanku rada područnih odjeljenja na području Banjaluke.

Srpskainfo