LAKTAŠI, 29. oktobra – Za razliku od prethodnih godina, ove godine, povrtari u Lijevče polju nemaju problema sa plasmanom. Sve je više onih koji proizvodnju plasiraju isključivo posredstvom domaćih supermarketa.
Lijevce

Željko Višekruna iz Kosjerova prethodnih godina povrće je plasirao uglavnom na pijaci. Ovakav način prodaje oduzimao je mnogo vremena i predstavljao neizvjesnost, jer je prodaja uglavnom zavisila od volje nakupaca. Prodaja kroz mrežu supermarketa, situaciju je umnogome poravila.

“Mnogo proizvođača danas je ušlo u njihov program kupovine i plasmana proizvoda, a ostatak ili višak robe ide na pijacu”, kaže Višekruna.

Zbog ugovorene prodaje povratri sve više skladište proizvode kako bi omogućili ugovorom traženi kvantitet, kvalitet i dinamiku isporučenih količina.

“Luk sam već prodao. I kupus ima dobru cijenu, a teško je dočekati da mu cijena bude ovako dobra. Krompir ću skladištiti, jer cijena od 35 feninga nije zadovoljavajuća i to je malo za cijenu ove kulture”, ističe Pante Ivanović, povrtar iz MZ Seferovaci.

Plasmanom kroz supermarkete povrtari dobijaju i neophodne potvrde na osnovu kojih mogu ostvariti podsticajna sredstva za prodato povrće koja u ovoj godini iznose 1.850.000 KM.

“Proširili smo proizvodnju i broj kultura. Prije smo imali pet do šest, a sada smo dobili još toliko novih kultura, kao što su dinja, lubenica ili kupus, i to su kulture koje se dosta proizvode, a dosta je i proizvođača koji se bave ovom vrstom proizvodnje”, kaže Brane Mastalo, predsjednik Udruženja povrtara Republike Srpske.

Proširenom listom povrća koje se subvencioniše i potvrdama o prodatom povrću povrtari očekuju da iskoriste sva raspoloživa sredstva što u prethodnom periodu, i pored znatno manje izdvojenih sredstava, nije bio slučaj zbog prodaje na sivom tržištu.

 

RTRS