Vakcinacija u Srbiji traje već mjesecima, a nakon starijih i ljudi sa hroničnim bolestima koji su bili prioritet za imunizaciju, sada su na red došli i mladi.

"Sve više mladih ima POSTKOVID KOMPLIKACIJE" Dr Paunić objasnila šta najviše brine ljekare
FOTO: OLIVER BUNIĆ/RAS SRBIJA

Ono što je jako važno, i mladi su došli na red da se vakcinišu. Prvo su bili vakcinisani oni koji su bili životno ugroženi, to je starija populacija. Mladi nisu u manjem riziku da se razbole, ali klinička slika je kod njih kudikamo slabija, tj. manje je teških kliničkih slika – rekla je u Beogradskoj hronici dr Mila Paunić i Studentske poliklinike Beograd.

Ona je istakla da je u toj klinici do sada vakcinisano oko 9.500 studenata, ali da su se mnogi vakcinisali i u gradovima u kojima žive. Problem su sada, međutim, postkovid komplikacije.

– Sve više imamo postkovid sindroma, kojih ćemo vjerovatno sve više imati u budućnosti. To su sada oni koji su imali blage kliničke slike, ali sada, posle nekoliko nedjelja ili mjeseci od zaraze, imaju vrlo ozbiljne probleme. Imaju probleme sa srcem, plućima, nejasnim nekim tahikardijama, ubrzanim radom srca, probadanjem u grudima, glavoboljama… Kada urade krvnu sliku i sve preglede sve bude u redu, međutim oni se i dalje osećaju loše. Da ne pričam o drugim problemima koji su psihološke prirode, mladima je definitivno teško pala izolacija, možda je njima najteže.

Dr Paunić je otkrila i šta studenti najčešće pitaju o vakcinama kada dođu da se vakcinišu, pišu Novosti.

– Ono što najčešće pitanju vezano za vakcinaciju jer čuju razne priče, čak i od ljekara, koji im kažu ’ma vi ne morate da se vakcinišete, vi ste mladi’. Mi im vrlo jasno objasnimo zašto treba da se vakcinišu, njihovo prvo pitanje je da li će to uticati na potomstvo, na reproduktivni sistem, to ih najviše plaši. Iza toga, kažu da je vakcina tako brzo napravljena, ali to je normalno, mi smo u 21. vijeku, napredovala je medicina toliko da će biti i novih vakcina koje će biti još bolje, ali važna poruka za mlade jeste da ne treba da brinu. Koliko mi svi znamo, nauka koliko je uradila, a uradila je mnogo, napravila je vakcine koje štite, a ni na koji način ne ugrožavaju, ne utiču ni na potomstvo, ni na reproduktivne organe, znači potpuno su bezbjedne. Postoje neki radovi koji govore o tome da sama infekcija može ostaviti posledice, a ne vakcine. Neke studije su pokazale čak i da vakcina može da poboljša fertilitet jer pravi neku malu informaciju koja može da napravi boljitak u tom smislu.