Zbog donedavno visokih temperatura, ali i naglih promjena vremena, posljednjih dana pomoć je zatražio veliki broj pacijenata sa simptomima stomačnog virusa.

Kod odraslih ali i kod djece, ljekari navode da je najčešći uzrok priprema i spremanje hrane.

U najvećem broju slučajeva, stomačni virus prati mučnina i povraćanje, rjeđe proliv, a uz to se javljaju bol u mišićima, malaksalost, glavobolja i pospanost. Dvadesettrogodišnji Stefan Vučković imao je tipične simptome stomačnog virusa.

– Prvo je bilo povraćanje, jako učestalo, svakih dvadeset minuta. Šta god da sam popio morao sam da povratim. Otišao sam u hitnu i primio infuziju, a ljekari su mi dali antibiotike – kaže Vučković.

Ljekari savjetuju obavezno pranje ruku, dodajući da treba povesti računa o hidrataciji i ishrani, mirovanju, smanjiti fizičke napore i unositi što više tečnosti.

– Uglavnom je to vezano za pripremu i spremanje hrane u ljetnom periodu. Najčešći uzročnici su salmonele i razne vrste virusa koje mogu dovesti do tih simptoma – rekla je dr Verica Petrović, specijalista porodične medicine.

Kod djece kada se pojavi povraćanje i dijareja, praksa pokazuje da je najčešći uzročnik rotavirus. Manifestuje se tako da dijete naglo dobije povišenu temperaturu i počne povraćati. Obično traje do dva dana, a ako se pojavi i povišena temperatura, može trajati i nekoliko dana.

– Ono što je naša preporuka da dijete miruje, da mu se daje dovoljno tečnosti, obavezno prašak za dehidrataciju, zatim probiotik i paracetamol ako ima povišenu temperaturu – istakao je dr Branislav Lolić, pedijatar.

Oboljelima se preporučuje lagana ishrana – dvopek, keks i namirnice poput pirinča i barenog krompira koje pomažu da se “pokupi” kiselina, a koje ne iritiraju želudac i neće nanovo izazvati povraćanje i dijareju.

Uz to, pojačana lična higijena i redovono pranje ruku.

RTRS