Sveta Petka Trnova proslavlja se 8. avgusta i ova svetiteljka predstavlja izvor ženske snage! Evo koji običaj na ovaj praznik ne treba prekršiti…

Pravoslavni vernici u Srbiji 8. avgsuta svake godine obeležavaju praznik Prepodobne mučenice Paraskeve Rimske – Trnove Petke, piše Lovesensa.

Prema predanju, ova svetiteljka je zaštitinica žena i veruje se da pomaže bolesnima i siromašnima. I danas mnogi s emole nad njenim moštima jer se veruju da isceljuju i pomažu kod životnih problema.

Sveta-Petka

Sa ovim praznikom završava se ciklus ženskih praznika (Ognjena Marija i Blaga Marija). Praznik nije upisan crvenim slovom, ali prema starom verovanju i zbog poštovanja prema svetiteljki ne treba raditi fizičke poslove. Ovaj običaj se naročito odnosi na žene, pa naše bake nekada na ovaj praznik nisu radile kućne poslove, mesile ili kuvale.

Prema starom običaju mlade devojke na povaj praznik treba da beru cveće i ukrase dom kako bi u njemu vladala harmonija, ljubav i mir.

Veruje se da danas devojčicama treba obući nove haljinice kako bi ih u narednoj godini pratila radost.

Postoje više svetiteljki koje nose ime Petka, pa mnogi mešaju Svetu Petku Trnovu, koja je bila Rimljanka i koja se slavi u avgustu sa Svetom Petkom koja je bila Grkinja i slavi se u oktobru.

Sveta Petka Trnova: neustrašiva Rimljanka Paraskeva simbol je ženske snageta…Izvor: Lovesensa