LAKTAŠI, 18.decembra – Kako u vreme pandemije proslaviti Svetog Nikolu, najveću krsnu slavu u zemlji, pitanje je koje muči gotovo sve građane jer “pola Srpske slavi, a pola ide na slavu”.

Ako je nešto dobro, za nauk i pouku tokom jezive pandemije kovida, to je da ćemo se za Svetog Nikolu vratiti proslavi krsne slave u svojim domovima i da poštujući epidemiološke mere nećemo pridavati veći značaj gozbi nego osnovnim elementima slave: slavskoj sveći, kolaču, žitu i vinu. U tome se slažu i Srpska pravoslavna crkva (SPC) i epidemiolozi.

Sveta vodica

Prota Stojadin Pavlović, direktor Patrijaršijske upravne kancelarije sa četrdesetogodišnjim iskustvom verske službe, upozorava sve vernike da prilikom obeležavanja krsne slave vode računa o pandemiji kovida.

– Zbog korone ove godine sveštenici i parohijani ili svečari koji slave krsnu slavu imaju intenzivniju komunikaciju. Tako su se sveštenici javljali svojim parohijanima 15 dana uoči slave da se dogovore da li i kada da mu dođu u kuću da svete vodicu. Takođe, dogovaraju se da li će i kada donositi slavsko žito, sveću, kolač i vino u crkvu na osvećenje. Kako se ne bi stvarale gužve u crkvi, parohijani mogu da zakažu termin za osvećenje – objašnjava za “Blic” Pavlović.

Ipak, kako kaže, zbog pandemije korona virusa sveštenici ne insistiraju da se sveti vodica u domu i nosi slavsko žito, kolač, sveća i vino u crkvu.

Jedna osoba da donese kolač za više porodica

– Mnogi imaju bolesne ukućane ili članove porodice u bolnici, mnogi se plaše ili jednostavno nisu u mogućnosti za to. Zato postoji mogućnost i da, na primer, mlađa osoba odnese slavsko žito u crkvu za više porodica kao što se nekada radilo za udaljena sela. Naravno, blagoslov postoji i ako u kući član porodice ili blizak čovek porodice uz kadionicu i sveću pročita molitvu i prelomi kolač – naglašava Pavlović.

Naš sagovornik apostrofira kako je posebno važno da broj gostiju bude smanjen u skladu sa epidemiološkim merama. Podsećanja radi, zabranjeno je okupljanje više od pet osoba u zatvorenom prostoru.

– Zbog toga domaćin može slaviti slavu u više termina u dva dana i da u tim terminima nema više od pet gostiju. Ali ono što je za nauk, pouku i korist jeste da se Srbi vraćaju tradicionalnom pravoslavnom obeležavanju slave u svojim domovima. Da neće praviti od slave gozbu i pridavati veći značaj gozbi u odnosu na osnovne elemente slave: slavsku sveću, kolač, žito i vino. Neće slaviti slavu u restoranu sa 150 gostiju, što nikako nije u duhu vere – prosvetljuje Pavlović i dodaje da je Srbin slavio slavu u svim vremenima i ma gde se nalazio, čak i u rovu.

Savest najvažnija

I članovi Kriznog štaba skreću pažnju javnosti na sve opasnosti bahate proslave krsne slave.

– U ovoj situaciji jasno je da je sve prepušteno nekoj savesti. Ipak, svako slavlje treba da bude takvo da ne dođe do zaražavanja – kaže dr Predrag Kon.

Njegov kolega profesor Branislav Tiodorović poziva da se Sveti Nikola proslavi kao što je obeležen Aranđelovdan.

Stroge mere

– Mere za slavu Sveti arhanđel Mihailo su se, ipak, poštovale. Slavljen je, pre svega, u porodičnom krugu. Onaj ko je to slavio šire, odmah je imao za posledicu, posle pet do sedam dana, da se svi razbole. Ima takvih slučajeva. I domaćin i gosti bili su u velikom problemu – naglasio je Tiodorović.

Kako kaže, za Svetog Nikolu bi okupljanje trebalo da bude samo porodično.

– Za Aranđelovdan nismo zapazili da se slavilo po kafanama, restoranima… Sada apsolutno treba nastaviti tako. Vrlo je važno da bude samo porodično i uz poštovanje strogih mera, uz rastojanje. Prostoriju treba prilagoditi tako da svako bude na rastojanju od metar i po, da oni koji pripremaju hranu održavaju dobru higijenu – savetuje prof. dr Tiodorović i dodaje da ne treba govoriti ljudima da ne slave slavu jer je to “naša tradicija koja se čuva”.

Kontrolisati i kafane

Epidemiolog Radmilo Petrović se zalaže za pojačanu kontrolu na Svetog Nikolu.

– Veći broj inspektora bi trebalo da ide da kontroliše da li se poštuje zabrana okupljanja većeg broja ljudi. Ne treba da idu od vrata do vrata, ali u svakoj mesnoj zajednici se zna ko je i ranijih godina “vršio velika slavlja”. Ranije se slavilo i po kafanama, sad one neće raditi, ali za svaki slučaj nek inspektori kontrolišu i te objekte – rekao je Petrović.

Saveti

  • proslava u krugu porodice
  • slaviti dva dana, u više termina
  • do pet osoba u jednom terminu
  • član porodice da pročita molitvu
  • nema proslava po restoranima
  • okupljeni da drže distancu
  • često provetravanje prostorija

Blic.rs

2 KOMENTARA

  1. Slavu ni ne treba slaviti u restoranu vec u domu,tu je ikona. Mi cemo ove godine proslaviti u najuzem krugu porodice.Spremila sam kao i svake godine samo manje kolicinski.Upalicu precisicvac vazduha ambilife koji upija dim cigarete i ubija viruse pa cemo se dodatno zastititi sto od mirisa duvana sto od sirenja virusa.

Comments are closed.