LAKTAŠI, 27. januara – Ko god je celivao i darovao kovčeg sa moštima pratila ga je nadalje svaka sreća i imao je napredak u svemu i svačemu

Pravoslavni vernici i Srpska pravoslavna crkva sutra slave Savindan, veliki praznik u čast Svetog Save, utemeljivača srpske crkve, države i školstva. Prvi srpski arhiepiskop, svetitelj i prosvetitelj bio je izuzetno poštovan u narodu, a kad su preneli kovčeg sa moštima njegovim u manastir Milicu, narod je dolazio sa svih strana da celiva kovčeg i daruje ga. Ko god je to uradio, pratila ga je nadalje svaka sreća i imao je napredak u svemu i svačemu.

Sveti Sava je putujući došao u jedo selo, gde je, po svome običaju, učio narod. U jednom razgovoru rekao je:

– Vala, ove godine biće velika nerodica, – rodiće, ama će gràd sve satrti.

I ode dalje.

Tako su neki seljaci počeli da razmišljaju:

– Kad nam svetitelj reče, da će biti nerodica, nećemo ništa ni da sejemo. A i zašto bismo sejali i mučili se, kad nećemo nikakve vajde da imamo, a ono seme nek nam se bar u nevolji nađe.

Foto: Wikipedia

Foto: Wikipedia

Drugi su mislili ipak:

– Božja je volja! Pa i ako bude nerodice, Bog je tako naredio. Mi ćemo zasejati kao i lani, pa šta Bog da.

I zaista te godine pade veliki grad i satra mnoge usjeve. Oni, koji su bili zasijali k’a i dotle, – bogme, grad satr’o veliki dio, ali ovdje malo, ondje malo, ele, oni saberu toliko, da se mogu prehraniti dok stasa novi rod. A onima, što nijesu ništa zasijali, teklo nešto stare hrane, al’ ne doteklo; te tako ostaše bez igdje išta.

U tom naiđe Sveti Sava, pa kad saznade šta su ovi uradili, reći će im:

– Ama braćo, ako sam vam kazao, da će biti grada, nijesam vam kazao da ne radite, jer je opet sve u božjoj ruci. – Radi, pa ćeš imati!

(Telegraf.rs / Projekat Rastko)