DOBOJ, 14. marta – U Doboju je održan sastanak u vezi sa pojavom virusa korona predsjednika Vlade Republike Srpske Radovana Višković, predsjedavajućeg Savjeta ministara Zorana Tegeltije i premijera Federacije BiH Fadila Novalića.
Tegeltija - pres - Foto: RTRS

Tegeltija – presFoto: RTRS

Tegeltija je rekao da je donesena odluka da svi građani koji iz inostranstva dolaze u BiH idu u izolaciju u trajanju od 14 dana, te dodao da će ova odluka stupiti na snagu 16. marta.

– Odluke će na graničnim prelazima donositi sanitarni inspektori – istakao je Tegeltija.

Dodao je da će ovakvi sastanci biti organizovani na dnevnom nivou.

– Institucije na različitim nivoima BiH reagovale su blagovremeno. Apelujemo na sve građane u BiH da se pridržavaju instrukcija nadležnih institucija. BiH će redukovati broj graničnih prelaza na kojima će se vršiti prevoz robe i građana – objasnio je Tegeltija.

Uspostaviće se dva štaba koji će se baviti zdravstvenim i privrednim aspektom.

– Neke mjere moraju donositi vlade entiteta, neke vlade kantona, a neke Savjet ministara – izjavio je on.

Naglasio je da će štabovi kreirati mjere i preporuke Vladama da savladaju ove poteškoće.

– Nastavljamo koordinirajuću ulogu, ova dva štaba prije svega. Bilo je prijeldoga za restriktivne mjere, ali to se mora procijeniti na dnevnoj osnovi – istakao je Tegeltija.

– Za sada je sve pod kontrolom. Konstatovali smo da se najveći broj građana pridržavao uputa javnih institucija – kaže on.

Na sarajevskom i na tuzlanskom aerodromu postoji kontrola putnika.

– Na oba aerodroma, koji su vrlo frekventni, postoji kontrola kao što to rade na primjer na singapurskom aerodromu, a to ćemo morati raditi i na svim prelazima na zemlji – istakao je Fadil Novalić, premijer Federacije BiH.

 

RTRS