Član Upravnog odbora Udruženja poslodavaca trgovine, turizma i ugostiteljstva RS “Horeka” Zlatan Tatić rekao je “Glasu” da su ugostitelji još prije pandemije virusa korona tražili da zanimanje konobar u banjalučkoj školi bude uvršćeno na listu deficitarnih.

,,Ogromna je potražnja za tim zanimanjem. Posao je zagarantovan za svako dijete koje završi za konobara. To je veoma traženo zanimanje. Važno je da upisuju i da žele da nauče. Jasno je nama da se plate kod nas i u Evropi ne mogu porediti, ali radimo sve što možemo da im pružimo bolje uslove. Predlagali smo Vladi da smanji doprinose pa da povećamo plate, ali za to nema sluha,” kazao je Tatić. On je upozorio da su domaći ugostitelji već u problemu, a ni proljeće kalendarski nije stiglo.

,,Mnogi su već rezervisali poslove na moru i pitanje je dana kada će da odu”,  kazao je Tatić.

U Privrednoj komori RS ističu da je jedan od njihovih prijedloga bio da se konobari i kuvari u Banjaluci uvrste na listu deficitarnih zanimanja.

,,Uočen je značajan nedostatak kadra tih profila, a sa druge strane i slabije interesovanje osnovaca da se školuju za ta zanimanja. Oni koji upišu deficitarna zanimanja, uslovno rečeno, imaju zagarantovan posao – istakao je portparol Privredne komore RS Vladimir Blagojević. On je pozvao privrednike iz ove branše da sa Komorom organizuju dane otvorenih vrata kako bi učenicima što više približili prirodu samog posla”.

Iz resornog ministarstva su podsjetili da je za učenike koji upisuju prvi razred srednjih škola, a odluče se za deficitarna zanimanja, obezbijeđena mjesečna stipendija u iznosu od 100 maraka, te obezbijeđen prevoz. U aktuelnoj školskoj godini listom deficitarnih zanimanja obuhvaćena su 23 zanimanja u 33 škole i 22 jedinice lokalne samouprave. U deficitarna zanimanja u aktuelnoj školskoj godini upisana su 544 od planiranih 756 učenika.