Prigradsko kragujevačko naselje Ilićevo strijepi duže od dva mjeseca zbog neobične pošasti.

Jedna svinja, napuštena, bolesna i nadasve gladna, luta ovim krajem. Hramlje jer ima veliku izraslinu na zadnjoj desnoj nozi. Nasrće na djecu koja idu u obližnju školu, a i na odrasle. Niko do sada nije reagovao, i ako su se građani žalili nadležnima.

„Hajduk svinja“, kako su je nazvali, najviše vremena provodi u ulici Dragomira Ostojića. Upada i pravi haos po okolnim dvorištima. Izlijeće na ulicu, juri djecu, tvrde mještani.

Penzioner Zoran Stanković u razgovoru za portal Ucentar kaže da vodi borbu sa svinjom od polovine novembra.

– Njen vlasnik je umro, i od tada niko o njoj ne brine. Njegova žena je ostala sama i nije sposobna da je čuva, sin radi u inostranstvu. Puštena je i slobodno luta. Gladna je, i onda po celi dan traži hranu, rije i prekopava dvorišta. Kada vidi djecu koja idu u školu udaljenu pedesetak metara odavde, istrčava na asfalt i juri. Misli da je u rančevima i kesama hrana. U strahu smo, jer je oboljela, a i agresivna. Išao sam više puta u Mesnu zajednicu i prijavio šta se dešava, ali ništa niko nije preduzeo, kaže Zoran Stanković.

Njegovo dvorište je prekopano, okolne bašte su uništene. Svinja danju traži hranu kako zna i umije. Noću se zavlači gdje stigne, uglavnom u napuštena dvorišta, i tu spava. I Biljana Milutinović je uplašena od napuštene životinje.

– Raskopala mi je dvorište. Ta svinja me je nekoliko puta napala, jurila me. Nisam zdrava, u penziji sam, mogu da padnem svakog trenutka. Životinja je bolesna, krvari svuda. Plašimo se da nam ne prenese neku zarazu. Žalila sam se svuda, uzalud – kaže Biljana Milutinović za portal Ucentar.

Ljudi koji silom prilika žive gdje je i ova ostavljena svinja, kažu da im je žao nesrećne životinje. Nadaju se da će da reaguju službe koje su nadležne, i da riješe problem, prije nego što se neko zarazi ili strada.

Srpskainfo