LAKTAŠI, 14. marta – Glaukom predstavlja oboljenje vidnog živca usled povišenog očnog pritiska. Ova podmukla bolest, koju nazivaju „tihim ubicom vida“, nažalost i danas često biva otkrivena slučajnim pregledom u kasnoj fazi, kada su u pitanju već poodmakla i trajna oštećenja vida.

GLAUKOM

Stoga je glaukom, posle katarakte, drugi po učestalosti uzrok slepila u svetu kod ljudi starijih od 65 godina. Rizične grupe su rođaci obolelih, starije osobe, kratkovide osobe i dijabetičari.

Simptomi su često beznačajni: glavobolja, osećaj pritiska u očima, zamor očiju, mušice koje lete ispred očiju i drugi. Upravo zbog toga u svetu se tokom Nedelje glaukoma organizuje niz aktivnosti u cilju podizanja svesti, kao i masovno merenje očnog pritiska, jer je povišen očni pritisak prvi pokazatelj ove bolesti. Ukoliko se glaukom na vreme otkrije, slepilo je moguće sprečiti lekovima, hirurškom intervencijom ili laserskom terapijom, u zavisnosti od stepena razvoja

U toku Svetske nedelje borbe protiv glaukoma, pacijentima očne ambulante  će dodatno biti pružene informacije o glaukomu i potrebi za preventivnim pregledima i redovnim kontrolama, kao i značaju ranog otkrivanja i načinima izlečenja.

 

(http://www.obsm.rs)