LAKTAŠI, 02. avgusta – Svjetska nedjelja dojenja svake godine od 1. do 7. avgusta se obilježava u više od 170 zemalja svijeta kako bi se povećalo znanje i svijest o značaju i prednostima dojenja i obezbijedila podrška dojenju.

 Svjetska alijansa za podršku dojenju (World Alliance for Breastfeeding Action – WABA) inicirala je ovu kampanju kako bi se intenzivirale aktivnosti na zaštiti, promociji i podršci dojenju, a svake godine pažnja je usmjerena na različite teme od značaja za dojenje.

Ovogodišnja Međunarodna sedmica dojenja obilježava se s porukom “Zaštita dojenja: zajednička odgovornost”.

Majčino mlijeko je potreba svakog novorođenčeta, odojčeta i djeteta do navršene druge godine. Ne samo sastav već je i količina mlijeka prilagođena uzrastu djeteta i njegovim potrebama i zato majčino mlijeko predstavlja standard ishrane!

Majčino mlijeko sadrži sve što je potrebno za fizički, psihički, socijalni, emocionalni i saznajni razvoj, razvoj svih čula (vid, miris, sluh, dodir, ukus) i inteligencije (govora i jezika) i štiti od mnogih infekcija i alergija.

Kako pomoći majkama i koja su najčešća pitanja o dojenju odgovaraju gošće Јutarnjeg programa – Vlatka Đermanović Bojanić iz Škole za trudnice “Radosnica” i Gordana Bednaš, babica na Klinici za ginekologiju UKC Republike Srpske.

RTRS


Novum
Novum
Novum
Novum