LAKTAŠI,31.maja- Upotreba duvana, odnosno pušenje, predstavlja ozbiljan javno-zdravstveni problem kako u svijetu, tako i u BiH, koji ugrožava ekonomiju, ljudska prava i životnu sredinu, rečeno je danas na konferenciji Udruženja “Proi” u Sarajevu.
Direktor Udruženja Uliana Bak rekla je da je u BiH potrebno stvoriti uslove, koji će rezultirati smanjenjem upotrebe duvana, te dodala da postoji mogućnost da ona bude potpuno iskorijenjena.

Smokers Genes
Sekretar federalnog Ministarstva zdravstva Snježana Bodnaruk rekla je da je ovo ministarstvo, uz podršku Vlade Švajcarske, te Svjetske banke, sačinilo novi zakon o kontroli i ograničenoj upotrebi duvana i duvanskih proizvoda u FBiH, kao i Strategiju kontrole duvana.

Ona je dodala da je cilj ovih dokumenata poboljšanje zdravlja ljudi, te zahvalila Udruženju “Proi” jer je učestvovalo u njihovoj izradi.

Šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunar Vigemark istakao je da predložene zabrane ne treba da plaše pušače, te dodao da većina građana FBiH podržava njihovo uvođenje.

Svjetski dan bez duvana obilježava se svake godine 31. maja širom svijeta, a cilj je istaći zdravstvene i dodatne rizike povezane sa upotrebom duvana i zalagati se za efikasne politike smanjivanja njegove upotrebe.

Tema Svjetskog dana bez duvana ove godine je “Duvan – prijetnja razvoju”.

 

/SRNA/