Akutna faza pandemije kovida 19 može da se završi sljedeće godine, ali virus korona neće nestati, izjavio je danas stručnjak SZO za vanredne situacije Majk Rajan.
Svjetska zdravstvena organizacija (foto: Sputnik / Alekseй Vitvickiй) -

Svjetska zdravstvena organizacija (foto: Sputnik / Alekseй Vitvickiй)

Rajan je rekao da je prerano da se izvlače zaključci o ozbiljnosti omikron varijante dok se soj ne raširi masovnije među starijim osobama.

Direktor SZO Tedros Adanom Gebrejesus izjavio je na konferenciji za novinare da su delta i omikron sada dvostruka prijetnja koja dovodi do rekordnog broja zaraženih, hospitalizovnih i umrlih.

– Veoma sam zabrinut da će omikron, izuzetno prenosiv i koji se širi istovremeno sa deltom, dovesti do cunamija slučajeva zaraze – rekao je Gebrejesus.

U prethodnih sedam dana, globalni broj novih infekcija virusom korona dostigao je rekordan broj, a omikron varijanta izmiče kontroli. Sve više radnika ostaje kod kuće, a centri za testiranje su preopterećeni.

Blizu 900.000 slučajeva zaraze registrovano je svakog dana u svijetu u periodu od 22. do 28. decembra, a većina zemalja bilježi rekordne brojeve u prethodna 24 časa, uključujući SAD, Australiju i mnoge evropske države.

RTRS