LAKTAŠI.3.marta-Kakvo se bogatstvo krije među našom djecom, i koliki talenat čeka svoj trenutak otkrovenja, možemo vidjeti i čuti, na raznim kulturnim i sportskim manifestacijama koje se održavaju u okolini. Naročito smo ponosni na naše “trnske zvjezdice”, Davida Radosavljevića, Saru Sovilj, Milicu Kovačević i Milicu Runjo.  To su djeca, uzorni đaci, koja dijele svoje školske dane, zajedno sa ostalih 1200 đaka u Osnovnoj školi “Desanka Maksimović” u Trnu. A pored toga, pohađaju i Školu modernog pevanja „Mama Vox“, u Banjaluci. Ovu školu nedavno je posetila Kaliopi, makedonska pevačica, koja je tom prilikom polaznicima održala i dvočasovnu vokalnu radionicu.

Foto: Aleksandar Čavić / RAS Srbija

Kaliopi je učenike „Mame Vox“ pozvala da budu njeni gosti na velikom solističkom koncertu, koji planira na jesen.

– Sa Kaliopi smo se prvi put videli pre tonske probe za prvi koncert, koji je prošlog meseca održala u Banjaluci. Tada su moji učenici otpevali njenu pesmu „Ne“, koju sam odabrala i spremila sa njima za tu priliku. Bila je oduševljena i uspela je da dođe kod nas u školu nakon drugog koncerta. Tada je održala radionicu. Iskreno, za susret sa njom sam se pažljivo pripremala, jer sam želela da se oseća lepo i da oseti domaćinsku atmosferu. Zahvalna sam što je izdvojila vreme za nas. Učinila nam je neopisivo zadovoljstvo – kaže Maja Manojlović, umetnica i vokalni trener u „Mama Vox“.

Foto: Aleksandar Čavić / RAS SrbijaMaja Manojlović i Kaliopi

I ona i učenici su još uvek pod utiscima, jer ih je Kaliopi razoružala toplinom, jednostavnošću i osmehom. Ove osobine, smatra Manojlovićeva, imaju samo veliki ljudi.

– Radionica koju smo imali sa njom je veliko iskustvo, jer od takvih majstora uvek imate šta novo da čujete i naučite. Njena predavanja i način rada poklopio se sa mojim i to me posebno raduje. Numeru „Ne“ pevaćemo opet na njenom velikom solističkom koncertu na jesen – otkrila je Manojlovićeva.

Video zapis druženja sa Kaliopi uskoro će, dodaje ona, biti objavljen i na stranici „Mama Vox“. Prvi susret sa decom iz „Mama Vox“-a za Kaliopi je „nezaboravan“.

U KC Banski dvor, neposredno pre tonske probe doživela je, kaže, „nešto što će zauvek pamtiti“.

– Iznenađenje koje mi je Maja priredila sa svojim đacima i studentima, pomaklo je sve svetove i moj u meni. Zagrljaj, ljubav, cveće, torta i krunisani prvi susret sa pesmom koju sam nekada napisala i otpevala, ali sada u njihovoj interpertaciji, u meni su izazvali suze. Pesma „Ne“ zazvučala je potpuno drugačije. Dogovorili smo muzičku radionicu dan nakon mog drugog koncerta u Banjaluci. Shvatila sam da Maja svoje znanje, ljubav i istinske vrednosti, deci prenosi na feomenalan način. Njeni učenici su me „kupili“ zauvek i pozvani su da budu gosti na mom sledećem koncertu u Banjaluci – rekla je Kaliopi.

Za učenicu škole „Mama Vox“, Milicu Kovačević (10), Kaliopi je „posebna žena, umetnik kakvih je danas malo“.

– Davala nam je savete o životu, a ne samo o muzici. Od nje smo osetili samo ljubav i poštovanje. Zahvalna sam Maji koja nam je stvorila ovakvu atmoseferu i omogućila da upoznamo Kaliopi – navela je Kovačević.

16804293_10212469522957598_6711407937213526479_o

Milica Mačkić (10), takođe jedna od učenica „Mame Vox“ volela bi da se ovo sjajno iskustvo ponovi.

– Vežbe koje smo radili sa Kaliopi i Majom, bile su zanimljive, korisne i poučne za dalji rad u školi – rekla je Mačkić.

Učenik Danilo Milosavljević (9), još uvek je pod ustiscima i susret za makednoskom divom deluje mu neverovatan.

– Voleo bih kada porastem da budem pevač kao Kaliopi i nastavnica Maja, od koje sam sve naučio. Ona je moj prijatelj i uzor – ističe Milosavljević.

Jovana Živković (19), takođe učenica „Mame Vox“ susret sa Kaliopi pamtiće, kaže, kao jedan od najimpresivnijih trenutaka u životu.

Znanje dajem nesebično

„Mama Vox“ postoji od 2005. godine, a kroz školu do sada je prošlo 500 učenika.

– Sada imam više od 20 učenika, što je mnogo. Na časove i vokalne treninge kod mene dolazili su takmičari, afirmisani poznati pevači, hobisti i deca. Njihov cilj je da postanu bolji pevači, da upoznaju svoj instrument. Svoje znanje nesebično dajem. Oni to prepoznaju. Trudim se da izvučem najbolje od njih. Oni su moje „Mama Vox“ zvezdice, ali i prijatelji. Volim njih i njihove super mame – kaže Maja Manojlović.

 

/Blic.rs/