KANADA, 25. oktobra – Nije prošlo mnogo vremena od donošenja odluke o legalizaciji kanabisa, a Kanada se već našla u problemima. Zalihe legalne marihuane se veoma brzo tope, a prodavnice jedva uspevaju da namire veliku tražnju.

 

Thinkstock / Ilustracija
Thinkstock / Ilustracija

Pojedine radnje su, kako prenosi Si-Bi-Es, morale da postave znak na kome se ističe da su prodali svu marihuana i da će privremeno morati da zatvore svoja vrata.

Kanada je, inače, druga zemlja u kojoj je marihuana potpuno legalna, po svim osnovama. Pre toga joj je takav status dat samo još u Urugvaju.

Kanada je 17. oktobra legalizovala konzumaciju marihuane, a u nekim delovima te zemlje već prvog dana došlo je do nestašice kanabisa zbog prevelike tražnje.

Ljudi su nakon promene zakona čekali u redovima pred specijalizovanim radnjama koje prodaju tu laku drogu, pa su mnoge od njih rasprodale sve zalihe već prvog dana. To, međutim, nije jedini “problem” koji ih je zadesio.

Internet-prodavnice su kasnile sa dostavama, pošto je broj porudžbina bio preveliki. Kašnjenja su se nastavila i tokom ove nedelje, pošto su službenici tamošnje pošte najavili štrajk.

Thinkstock / Ilustracija
Thinkstock / Ilustracija

 

Marihuana za medicinske potrebe u Kanadi je legalizovana još 2001. godine, a poslednje dve godine radilo se na potpunoj legalizaciji.

Prema novom zakonu, konzumacija marihuane u Kanadi ipak ima svoja ograničenja. Tako, na primer, korisnici moraju da budu punoletni, a određene su i stroge kazne za one koji prodaju kanabis maloletnicima.

Kanađanima je dozvoljen samo određen broj biljaka koje mogu da uzgajaju, a na javnim mestima mogu kod sebe da imaju samo do 30 grama marihuane.

Takođe, uvedene su i kazne za vozače koji upravljaju vozilom pod dejstvom kanabisa. Policija može da zaustavi “sumnjive” vozače i proveri njihov nivo alkohola i THC-a u krvi.

Kazne za prekršaje kod upotrebe kanabisa uglavnom su novčane, ali se u nekim slučajevima može odrediti i zatvorska kazna, piše Bi-Bi-Si.

 

Telegraf