KOSTAJNICA, 30. decembra – Stanovnici Kostajnice, male opštine na sjeveru Republike Srpske, ušli su u tešku noć, gdje su najpotrebniji smještaj i topla soba.

Dodatni strah u ovoj graničnoj opštini sa Hrvatskom, kao i u Kozarskoj Dubici, večeras su stanovnici osjetili nekoliko manjih podrthtavanja tla ali bez posljedica.

U Kostajnici je situacija veoma teška i sve snage usmjerene su ka zbrinjavanju stanovništva.

Mnogo kuća je oštećeno u današnjem zemljotresu, potrvdio nam je Nikola Janjetović, načelnik Kostajnice, gdje su popucali zidovi na stambenim zgradama i javnim ustanovama.

Radio Kostajnica, jedino lokalno elektronsko glasilo je zaćutalo i od danas, poslije prvog potresa, ne emituje program, zbog oštećenja objekta u kome je preduzeće smješteno.

U toku je evakuacija radijske opreme i dokumentacije preduzeća, saopšteno je iz ove medijske kuće.

Krizni štab opštine Kostajnica je u stalnom zasijedanju, a večeras je održan sastanak sa direktorom Republičke uprave Civilne zaštite Milanom Novitovićem i šefom regionalne jedinice Civilne zaštite Milom Međedom.

Nikola Janjetović, načelnik Kostajnice potvrdio je za Srpskainfo da su obezbijedili smještaj za deset osoba čiji stanovi i kuće su uništeni te za još 70 osoba koji nisu bezbedni u oštećenim stambenim objektima.

Obezbijeđen je najlon za dio kuća čiji su krovovi oštećeni.

Sutra će biti formirani timovi za procjenu štete, a ujutro će doći stručnjaci Republičke direkcije za obnovu i izgradnju da bi procijenili štetu.

Odlučeno je Klub za djecu “Kestenko” iz bezbjednosnih razloga ne radi do daljnjega, a Ministarstvo prosvjete i kulture je donijelo odluku o obustavi nastave u osnovnoj i srednjoj školi.