LAKTAŠI, 05. jula – Troje djece iz Slatine kod Laktaša daleko od očiju javnosti godinama su preživljavali najteže oblike fizičkog i psihičkog zlostavljanja od oca koji se još uvijek nalazi na slobodi, saznaje „EuroBlic“.

Brutalno premlaćivanje i seksualno zlostavljanje bili su dio svakodnevnice sestara u od 15 i 11 godina, te dječaka od 14 godina, a koji su živjeli na samo nekoliko kilometara od Banjaluke.

zlostavljanje

„EuroBlicu“ je potvrđeno da brat i sestre zbog svega što su preživjeli imaju teške zdravstvene i psihičke probleme.

“Tukao me kad god je stigao i nije birao predmet kojim me udarao. To je tako trajalo godinama. Trpio sam velike bolove i molio boga da to sve prestane” – ispričao je 14-ogodišnji dječak, koji zbog dugogodišnjeg zlostavljanja ima srčanih problema.

Izjave njegovih sestara još su šokantnije i otkrivaju da ih je otac i seksualno zlostavljao.

Kako bismo zaštitili identitet maloljetne djece, ne možemo objaviti njihova imena, kao ni identitet osumnjičenog, jer im je otac, prenosi “EuroBlic”.

Nemoćna i majka

„EuroBlic“ saznaje da se monstrumu koji se danas mirno šeta na slobodi nije mogla oduprijeti ni majka djece, koja takođe ima ozbiljne zdravstvene probleme.

Nesrećna djeca vjerovatno bi i danas preživljavala golgotu, ali su zahvaljujući brzoj reakciji socijalnih službi odvedena i smještena u Sigurnu kuću.

Priča koja nikoga ne može ostaviti ravnodušnim otkriva da su djeca bila žrtve dugogodišnjeg zlostavljanja, a stručni radnici koji su prvi došli do kuće strave u kojoj su živjela djeca, kako saznaje „EuroBlic“, bili su šokirani i zatečeni izgledom i stanjem u kojem su pronašli dječaka i njegove sestre.

Stručnjake je alarmirala žena koja se prije nekoliko mjeseci doselila u Slatinu, ne sluteći da će joj to promijeniti život.

“Prema raspoloživim informacijama, ovoj ženi, koja je kupila plac u blizini kuće strave, djeca su se naknadno povjerila da ih otac tuče i radi druge užasne stvari. Iako je bila u šoku, zahvaljujući ovoj ženi obavještene su nadležne institucije, koje su u rekordnom vremenu djecu izvukle na sigurno i smjestili ih u Sigurnu kuću, gdje se i danas nalaze” – ispričao je izvor „EuroBlica“.

Međutim, ono što je nepoznanica je zašto otac još nije uhapšen i pritvoren.

“U ovakvim slučajevima istrage su jako osjetljive, jer na prvom mjestu morate imati validne i čvrste dokaze, odnosno izjave djece i drugih svjedoka, a zatim dokazati da su ta strašna i normalnom čovjeku nezamisliva krivična djela trajala duži vremenski period” – objasnio je izvor „EuroBlica“ iz istrage.

Marija Markanović, portparol Policijske uprave Banjaluka, nakon upita „EuroBlica“ o ovom slučaju potvrdila je da je Policijska stanica Laktaši postupala po zaprimljenoj prijavi o zlostavljanju djece.

“Policijski službenici PS Laktaši su u skladu sa Zakonom o zaštiti i postupanju sa decom i maloletnicima u krivičnom postupku i Zakonom o krivičnom postupku preduzeli sve potrebne mere i radnje, o čemu je dostavljen izvještaj Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka” – izjavila je portparolka PU Banjaluka.

Izvor blizak istrazi dodaje da su djeca u teškom stanju odmah prebačena u Sigurnu kuću, gdje se o njima brinu, ali svi se i dalje pitaju zašto je i otac monstrum i dalje na slobodi.

“Kada vidite da djeca imaju ozbiljne zdravstvene probleme, a na prvom mjestu probleme sa srcem, onda vam je jasno da se desilo nešto mnogo strašno i da je to što se desilo trajalo duži vremenski period” – objasnio je izvor iz istrage.

Zapljenjeno oružje

Izvor  otkriva da je policija protiv oca monstruma podnijela prijavu i zbog posjedovanja ilegalnog oružja.

Izvještaj o nedozvoljenoj proizvodnji o prometu oružja je već dostavljen Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka.

Izvor: Blic