LAKTAŠI, 10. aprila – Nekoliko jednostavnih testova može pokazati ne samo koliko je vaše tijelo stvarno staro nego i na čemu biste možda trebali poraditi.

 news_2009_october_tijelo_365937437

Štipanje kože

Palcem i kažiprstom pritisnite kožu na gornjoj strani šake dok je dlan ispružen, i držite tako nekih 5 do 6 sekundi. Mjerite koliko je potrebno da se koža vrati u početno stanje.

Što je duže potrebno, to je vaša koža starija. Na elastičnost kože utiče niz faktora, od hidratacije i korištenja krema do pušenja, lijekova, ili stalnog izlaganja nepovoljnim uslovima.

Ravnoteža

Za ovo ćete trebati pomoć prijatelja, čisto za slučaj da vas ulovi ako padate.

Stanite bosi, na ravnu stabilnu površinu, zažmirite i dignite jednu nogu nekih 5-10 centimetara od poda. Prijatelj bi trebalo da mjeri koliko možete tako stajati a da ne otvorite oči ili da ne počnete lelujati ili posrtati. Ponovite mjerenje tri puta na svakoj nozi i izračunajte prosjek.

Fleksibilnost

Što je veći raspon vaših pokreta, zglobovi su vam mlađi. Prije ovog mjerenja dobro je zagrijati se, recimo brzim hodanjem, i naravno, ne naprežite previše kod ove vježbe kako se ne biste povrijedili.

Sjednite na pod i raširite noge. Stavite na pod metar, najbolje krojački, tako da je 0 kod prepona, a noge bez savijanja raširite tako da su pete poravnate s 38. centimetrom.

Ispružite ruke uz metar, dokle možete i zabilježite dokle su vam ruke došle.

Vid

Prislonite jedan kraj linijara uz obraz, ispod oka tako da je paralelno s podom.

Uz njega držite podsjetnicu i pokušajte čitati. Privlačite papir dokle god možete čitati slova, odnosno dok vam riječi ne postanu mutne. Što bliže možete čitati, to su vam oči u boljoj formi.

Rezultat

Za konačni rezultat uzmite rezultate svih testova i izračunajte prosjek.

Međutim, mnogo korisnije od brojke koju dobijete su rješenja pojedinog testa jer vam otkrivaju o čemu se trebate više pobrinuti.

(Net.hr/ Nezavisne)