‘Iscijedio sam narandžu, namočio štapić od testiranja u tanjir, štapić ubacio u tekućinu, promućkao i ubacio u tester’, objasnio je čovjek. Evo, što kažu infektolozi…

Društvenim mrežama počela se širiti videosnimka na kojoj je muškarac u 50-im godinama života, iz Dalmatinske zagore, napravio brzi antigenski test (BAT) na narandži. Bila je pozitivna, barem se tako zakleo “hemičar”. Novinari Slobodne Dalmacije su ga kontaktirali i provjerili priču.

“Iscijedio sam narandžu u tanjir, namočio štapić od testera u tanjir, štapić ubacio u tekućinu, promućkao i nakon toga ubacio u tester koji je nakon 15 minuta pokazao da je narandža pozitivna na COVID-19”, rekao je 50-godišnjak. Video zaključuje rečenicom: “Ne probudio se ujutro ako ovo nije živa istina.”

    Kaže, na ideju je došao gledajući YouTube na kojima su i snimci britanske djece koja rade testove pa izbjegavaju školu. Kaže, isprobao je BAT i na limunu – bio je negativan…

Novinari Slobodne Dalmacije pitali su zato prof. dr. sc. Zlatka Trobonjaču, imunologa sa Sveučilišta u Rijeci, kako je moguće da BAT bude pozitivan na narandžu.

“Ma to je nemoguće. Možda postoji neka hemijska reakcija koja se dogodila, jer test zasigurno nije predviđen za narandžu. Možda je to način antivaksera i onih koji u svemu vide zavjeru da se BAT testovima izruguju na ovaj način. Takvih priča koje nemaju veze sa stvarnošću u ovom vremenu pandemije sam se jako puno naslušao”, odgovorio je dr. Trobonjača. Rekao je i da ne vidi koja bi to hemijska reakcija bila na narandžu, a ne bi reagovala na limun.

(Dr. Trobonjača kaže da je takav test s narančom nemoguć)

S njim se slaže i prim. dr. sc. Diana Nonković, šefica epidemiološke službe Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije.

“BAT testovi nisu predviđeni za narandže, nego za ljude i njihovo testiranje, kao što su testovi za trudnoću predviđeni za žene, a ne za nešto drugo. Dakle, osoba koja je “testirala” narandžu hemijski je djelovala na taj test i to je razlog zašto je on pokazao “pozitivan” rezultat”, kaže dr. Nonković.

Da mora biti riječ o nekoj hemijskoj podlozi, saglasna je i doc. dr. sc. Irena Tabain, mikrobiologinja s Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Dodala je da su ljudi radili slične stvari sa slatkim napicima i da je riječ o nespecifičnoj hemijskoj reakciji.

Rtl.hr