FOTO: MLADEN ŠURJANAC/RAS SRBIJA

Ekipa Zavoda za hitnu medicinsku pomoć u Nišu u ponedjeljak je zatražila asistenciju vatrogasaca kako bi pacijenta teškog više od 200 kilograma, prebacila do bolnice, s obzirom na to da je zaražen korona virusom.

Međutim, od transporta bolesnog čovjeka odustalo se u posljednji čas, poslije procjene da bi njegovo pomijeranje bilo rizično, pa je odlučeno da ga medicinska ekipa svakodnevno obilazi kako bi dobio adekvatnu terapiju.

Ekipa Hitne pomoći stigla je na adresu pacijenta po pozivu rodbine s obzirom na to da mu se stanje, koje je posljedica zaraze korona virusom, pogoršalo.

Ustanovljeno je da je čovjek suviše krupan da bi medicinska ekipa mogla da ga prebaci do saniteta, a postojala je sumnja da ni vozilo nije dovoljno veliko.

Poslije konsultacija sa rukovodstvom, odlučeno je da se u pomoć pozovu vatrogasci. Nakon što su i oni obukli kovid odijela, ponovo su se obreli pred kućom pacijenta, ali je ustanovljeno da ni vozilo vatrogasaca ne odgovara “gabaritu” pacijenta, prenosi Telegraf.

– S obzirom na to da je ocijenjeno da je stanje pacijenta dovoljno stabilno da hitna hospitalizacija nije neophodna, odlučeno je da se sačeka dok se ne nađe najbolji mogući način za njegov transport – navode sagovornici upoznati sa ovim slučajem.

Prema saznanjima, s obzirom na to da su medicinska nosila bila potpuno neadekvatna jer ne bi ni mogla da podnesu težinu pacijenta, vatrogasci su ponijeli šatorska krila kako bi ga iznijeli iz kuće.

Sagovornik “Telegrafa” navodi da im je laknulo kada su ljekari kazali da ipak odustaju.

– Ljudi su zaista odahnuli, ali strahuju šta će biti ako čovek ipak bude morao u bolnicu. Takav jedan zahvat je vrlo problematičan i za njega, jer postoji rizik da padne i povredi se ali i za ljude koji ga transportuju – objasnio je izvor.

Ovo inače nije prvi put da se vatrogasci angažuju radi zbrinjavanja gojaznih Nišlija. Kako prenosi ovaj medij, u ovom gradu postoji još jedna osoba koju su pripadnici vatrogasnih jedinica u više navrata transportovali do ljekara.