SARAJEVO, 29. novembra – Šesnaestogodišnji učenik Srednje škole primenjenih umetnosti u Sarajevu tragično je preminuo nakon korišćenja aminokiseline posle treninga u teretani. Prava drama odvijala se preksinoć u zgradi u sarajevskom naselju Dobrinja u kojoj je mladić živeo sa roditeljima.

 hitna

Maloletnik koji je imao astmu, nakon upotrebe aminokiseline, dobio je alergijski napad i umro usled gušenja. Lekari Hitne pomoći pokušali su da ga reanimiraju, ali 16-godišnjaku nije bilo pomoći.

 

Tinejdžer koga su svi poznavali na Dobrinji po izradi izuzetnih murala, sestrić je Aide Korman, poznate sarajevske dizajnerke, koja nam je potvrdila da je bio alergičan na mleko.

“Aminokiselinu mu je dao drug, on nije pročitao upustvo i nije znao da je amonokiselina na bazi mleka. Čitava grupa tih dečaka zajedno je išla u teretanu, tamo su kupovali, nisu se valjda dovoljno dobro informisali i posle vežbanja su to popili. Njemu je aminokiselina, pošto je na bazi mleka, odmah uzrokovala napad astme i gušenje”, kaže Korman.

I pored velike tragedije, Korman je smogla snage da ispriča da je njen sestrić preksinoć nakon teretane stigao kući, te da mu je sestra koja ga je dočekala, videvši da je dobio napad, dala “ventolin” koji koristi za astmu.

 

“Ventolin” mu nije pomogao i onda su krenuli prema Hitnoj. Dok su lekari došli, on je već pao u haustoru i izgubio svest. Ljudi iz Hitne su sat i po pokušavali da ga ožive”, kroz suze nam je rekla Korman.

 

Dodala je da je njen sestrić bio dečak koji je imao zdravstvenih problem, ali da zbog aminokiseline mogu stradati i odrasli muškarci kojima otkaže srce. “Postoje opasnosti od korištenja aminokiselina. Treba upozoriti ljude na sve te suplemente koji se koriste u teretanama”, upozorava naša sagovornica.

 

Kurir.rs/Avaz.ba

Foto: Avaz.ba