LAKTAŠI, 31. januara – U prostorijama Opštine Laktaši održan je sastanak, na kome je prezentovan Nacrt studije toplifikacije dijela naselja Laktaši po ESCO (energy service company) modelu, koji predviđa zajedničku investiciju javno-privatnog partnerstva i Opštine Laktaši u rješavanju problema grijanja.

250px-Wärmeübergabestation_300_kW

Sastanku su  prisustvovali predstavnici opštine Laktaši, predstavnici nosioca izrade  Studije toplifikacije, Enova d.o.o iz Sarajeva i Urbis centra d.o.o iz Banja Luke, te  predstavnika GIZ-a (Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit), od čije strane se finansira izrada Studije toplifikacije. GIZ ProRE savetuje lokalne institucije i ministarstva o tome kako da stvore okvirne uslove za bioenergiju i podstaknu održivi razvoj tržišta.

admin-ajax

Na sastanku  je prikazano  rješenje, koje predviđa izgradnju toplane, koja bi kao energet koristila biomasu tj. drvnu sječku, a sistem grijanja obuhvatao bi stambeno- poslovne objekte u postojećem sistemu i javne objekte sa vlastitim sistemima grijanja.

Zanimalo nas je šta je to zapravo toplifikacija, i tragom pitanja, dobili smo odgovor da je toplifikacija  pojam vezan za proizvodnja i snabdevanje toplotom u obliku zagrejane pare ili vode do objekata stanovanja i privrednih postrojenja.

U užem smislu pojam govori o širenju toplifikacione mreže do svakog korisnika. Ovakav vid grijanja objekata posebno je ekonomičan kada se kao izvor koristi elektrana, tehnološki opremljena za kombinovanu proizvodlju električne i toplotne energije.

 

 

Izvor: Opština Laktaši