LAKTAŠI, 24. maja – Lijepo i toplo vrijeme, osim što nam omogućava duži boravak i bavljenje mnogobrojnim aktivnostima na otvorenom, sa sobom nosi i određene opasnosti.

Topliji dani izmamili su zmije iz skrovišta, što zahtijeva poseban oprez tokom boravka u prirodi.

Kažu da u Hercegovini rastu najljekovitije biljke, kroz koje gmižu najotrovnije zmije. Starom izrekom generacije su se rukovode vijekovima, jer su se mnogo puta do sada uvjerile u njenu istinitost. Iako su rijetki slučajevi ujeda zmije, opreza nikad dosta.

Zmije su najaktivnije u proljeće za vrijeme parenja i upravo u tom periodu njihov otrov je najjači. Ako do ujeda dođe, ljekari skreću pažnju na hitno intervenisanje i prvu pomoć.

Marko Paović, ljekar u Hitnoj pomoći Doma zdravlja Trebinje ističe da je kod ujeda zmije najbitnije doći što prije u najbližu ustanovu.

 

– Kada se desi ujed najbitnije je biti miran u toj situaciji i imobilisati taj dio tijela i najbitnije je što prije doći u najbližu ustanovu, mi imamo dovoljno seruma – rekao je Marko.

Od 12 vrsta zmija koliko ih boravi u hercegovačkom kršu samo su dvije otrovnice: šarka i poskok. Neotrovne zmije lako je razlikovati jer su dugačke ,brze i jednobojne. Za razliku od njih tijelo otrovnice je zdepastije, prošarano romboidima i cik-cak šarama. Oni koji poznaju prirodu ne plaše se ovakvih gmizavaca, jer znaju da zmija nikada neće ujesti ukoliko nije napadnuta.

Iako kod mnogih izazivaju strah i nelagodu i ne vole ih vidjeti čak ni na slici, zmije su veoma značajne za održivost biološkog lanca ishrane. Nekontrolisano istrebljivanje može dovesti, upozoravaju biolozi, do poremećaja u eko sistemu.

RTRS