BUDIMPEŠTA, 30. maja – Sedam osoba je poginulo dok se 19 vodi kao nestalo kada se turistički brod sudario sa drugim brodom u Dunavu u blizini centra Budimpešte.

 

FOTO: ZOLTAN MIHADAK / EPA;

Kako prenosi MTI, nesreća se dogodila sinoć oko 21.15 nedaleko od Parlamenta Madđarske, a prilikom sudara jedan od brodova, na kome su bili uglavnom turisti, se prevrnuo i potonuo. Smatra se da je desetine putnika nestalo u Dunavu u neposrednoj blizini zgrade mađarskog Parlamenta.

Sedam putnika je sa lakšim povredama prebačeno u bolnicu.

Do nesreće je došlo kada se turistički brod “Sirena” zbog jakih vetrova sudario sa manjim plovilom i potonuo. Na brodu se u tom trenutku nalazilo 34 osobe, a veruje se da je većina iz Azije, kao i dva člana mađarske posade

Ministarstvo spoljnih poslova Južne Koreje potvrdilo je da je na brodu bilo državljana te zemlje, prenosi CNN.

FOTO: ZSOLT SZIGETVARY / EPA;

Portal 24.hu prenosi izjavu portparola kompanija “Panorama Dek” čiji se turistički brod iz nepoznatih razloga večeras prevrnuo i potonuo nešto pre 22 sata.

Portparol kompanije koja je u vlasništvu broda “Sirena” saopštio je da nije bilo nikakvih naznaka da sa brodom ima problema.

“Ne možemo da potvrdimo zašto je brod potonuo, bio je to sasvim prosečan dan I ovo je redovno putovanje. Nije bilo nikakvih naznaka da ovako nešto može da se desi”, rekao je portparol.

Policija i hitne službe su na mestu događaja i u toku je akcija spasavanja. U potrazi, kako javljaju mađarski mediji, učestvuje desetina plovila.

Delovi centra grada i rečni saobraćaj je zatvoren. Spasavanje je otežano jer duva jak vetar, a kiša ne prestaje da pada.

Turisti krstarili po istočnoj Evropi.

Agencija Jonhap prenosi da su turisti bili na kruzeru koji je trebalo da krstari po istočnoj Evropi.

Južnokorejski turisti porodično su putovali, a najveći broj bio je starosti izmedju 40 i 50 godina.

Putnička agencija koja je organizovala putovanje saopštila je da nije za sada poznato da li su svi putnici nosili prsluke za spasavanje.

Južnokorejska ambasada u Budimpešti odmah je organizovala tim koji zajedno sa madjarskim vlastima učestvuje u potrazi za preživelima, ali i u istrazi nesreće.

 

Blic