Foto: Aleksandar Golić/RAS Srbija

 

LAKTAŠI, 10. jula – Agencija za bezbjednost saobraća RS uputiće zahtjev za temeljitu stručnu provjeru lokalnog puta Laktaši – Srbac, poznatijeg kao put “na kanalu”, nakon čega će biti razmotrene mogućnosti da se na najrizičnijim dijelovima ove saobraćajnice postave zaštitne ograde, takozvani odbojnici. 

Potvrdio je to za Srpskainfo Milija Radović, direktor ove Agencije.

Direktan povod za ovakav potez je saobraćajna nesreća u kojoj su, proteklog vikenda, na ovom putu poginula trojica mladića. Ovo nije prva teška saobraćajna nesreća “na kanalu”, a na opasnosti vožnje ovim putem odavno upozoravaju i stručnjaci i mještani.

– Ovo je izuzetno opasan put. Pošto je širok, poput magistrale, i prolazi kroz ravnicu, vozači često imaju utisak da mogu voziti brže nego što je, realno gledano, bezbjedno. Uz to, put je izdignut, na nekim mjestima i na visinu od pet metara iznad okolnog terena, pa slijetanje s puta u punoj brzini može imati kobne posljedice – objasnio je Radović. 

Prijedlog za reviziju ovog puta Agencija će uputiti optinama Laktaši i Srbac, jer su one nadležne za gazdovanje ovom saobraćajnicom. Provjeru će provesti neko od za to ovlaštenih stručnjaka ili pravnih lica, a na osnovu nalaza stručnjaka biće predložene mjere bezbjednosti.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Milija Radović

Jedna od gotovo izvjesnih mogućnosti jeste postavljanje zaštitne ograde, vjerovatno i ograničenja brzine, a možda će na nekim dionicama biti postavljene i trake za usporavanje ili takozvani “ležeći policajci”.

Za sada je ključno pitanje da li će opštine Srbac i Laktaši platiti stručno vještačenje, a potom i radove na putu, jer ni jedno ni drugo nije mala investicija.

 

Srpskainfo