LAKTAŠI.12.maja- Maloljetni V.D. (17) iz Banjaluke preminuo je od povreda koje je proteklog vikenda zadobio u saobraćajnoj nesreći koja se dogodila na regionalnom putu u Glamočanima kod Laktaša.

Foto: Dejan Božić / RAS Srbija

Nesreća se dogodila u nedelju oko 15.30 kada je 13-ogodišnjak izgubio kontrolu nad automobilom „reno laguna“ i sleteo sa puta. Tada je, osim njih dvojice, teške povrede zadobio i Dubravko Zelenika (43) i Danijel Drča (19) svi iz Banjaluke. Poslije nesreće svi su prevezeni u Univerzitetsko-klinički centar u Banjaluci gde su zadržani na liječenju.

Prema pričama komšija preminulog mladića, sve osobe iz auta su u rodbinskim vezama. – Koliko sam čula, dječak koji je vozio automobil i ovaj mladić što je preminuo su djeca od dve sestre. Ovo je teško pogodilo cijelu familiju, koja će se teško oporaviti od ovakve nesreće – rekla je jedna od komšinica. Jedan od komšija je ispričao da je čuo da su oni u nedelju krenuli da se provozaju i da je Zelenika dao maloljetniku (13) automobil da vozi. – Čuo sam da mu je i ranije davao vozilo i da ga je on učio voziti. Navodno su se taj dan vozali. U jednom trenutku na put je iskočio pas i ovaj dečak što je vozio automobil pokušao ga je izbjeći, ali nije uspio – ispričao je naš sagovornik. Prema njegovim rečima, maloljetnik je tada izgubio kontrolu i sletio sa puta, te udario u stub ulične rasvjete. – Vjerovatno je vozio malo brže kada su svi tako teško povređeni. Čuo sam da su svi ostali imali bar po jedan prelom – istakao je komšija. On je dodao da ih sve poznaje i da je reč o dobrim mladićima, te da je ova tragedija potresla sve mještane. – Užasno je kada se na ovakav način ugasi jedan mladi život. V. D. je bio veoma dobra osoba, žao mi je njegove porodice. Nadam se da će se bar ostali oporaviti od povreda koje su zadobili – rekao je naš sagovornik. Nije jedini slučaj Ovo nije prva saobraćajna nesreća u Republici Srpskoj koju su proteklih godina izazivali maloljetnici za volanom. Teška nesreća se dogodila i sredinom decembra prošle godine u Mokrom kod Pala kada je 14-ogodičnji dečak, vozeći „golf“, izazvao saobraćajnu nesreću u kojoj su, osim njega, povređeni njegov mlađi brat i još jedan maloletnik. Tada su se sudarili “golf” u kojem su bila braća i “audi” koji je vozio S. Ć, a koji nije povrijeđen. Povrijeđeni su prevezeni u Kliniku urgentne medicine Koševo u Sarajevu, gde su tada zadržani na lečenju. Vozaču “golfa” je slomljena butna kost a njegovom bratu ruka i noga. Suvozaču iz “audija” polomljena je ključna kost. Prema nezvaničnim informacijama, saobraćajku je najvjerovatnije skrivio maloljetnik. On je, navodno, “golfom” prešao u suprotnu kolovoznu traku i direktno se sudario s “audijem”. Dečak je taj dan vozio automobil u auto-praonicu, a saobraćajka se dogodila na povratku kući. U Mostaru u maju 2016. maloljetnik je upravljajući automobilom „BMW“ sleteo sa puta i zadobio teške povrede. Tada je povređen i njegov saputnik. Pijan izazvao nesreću Vozač automobila „polo“ B.R. (26) zadobio je teške povrede u saobraćajnoj nesreći koja se u februaru ove godine dogodila na području Bratunca. Do ove nesreće je došlo kada se „polo“ sudario sa „fordom“ kojim je upravljao pijani maloletnik. Posle nesreće alkotestiranjem je utvrđeno da je maloljetnik imao 1,59 promila alkohola u krvi. /Blic.rs/