LAKTAŠI, 01. avgusta – Ruski i američki predsjednici Vladimir Putin i Donald Tramp razgovarali su danas telefonom o požarima u Sibiru, ali i trgovini dvije zemlje, saopštila je portparolka Bijele kuće Hogan Gidli. Pres služba Kremlja je navela da je do razgovora došlo na inicijativu Vašingtona.
tramp-putin_0

“Američki predsjednik ponudio je pomoć Rusiji u suzbijanju požara”, navodi se u saopštenju i dodaje da se Putin zahvalio Trampu na ponudi i rekao da će je prihvatiti ukoliko bude potrebe.

Putin je rekao i da Trampovu ponudu vidi kao signal da će Moskva i Vašington u budućnosti u potpunosti normalizovati odnose.

“Putin i Tramp su se saglasili da nastave telefonske kontakte, ali i da se lično sastaju”, navodi se u saopštenju Kremlja.

U srijedu je u Sibiru u teško pristupnoj zoni izbio požar koji je zahvatio skoro 2,8 miliona hektara, a najveći požar registrovan je u Jakutiji, Krasnojarsku i Irkutsku. U gašenju požara učestvuje više od 2.700 osoba, 390 jedinica i 28 aviona, a vanredno stanje proglašeno je u Irkutsku i Krasnojarsku i u dva okruga Burjatije i Jakutiji.

 

ATV