Odbrojavanje do dočeka Nove godine već je počelo, praznična euforija osjeti se širom Srpske, a kako kažu iz turističkih organizacija, smještajni kapaciteti su uveliko popunjeni.

Iz Turističke organizacije Banjaluka kažu da su smještajni kapaciteti, a naročito hoteli, popunjeni ne samo za praznike, već sve do 15. januara.  “Imamo informaciju da je više od 90% kapaciteta popunjeno. Bez obzira na cijene koje su porasle, još nijedna rezervacija za novogodišnju noć nije otkazana”, kazala je za “Nezavisne” Branka Branković, stručni saradnik za odnose s javnošću Turističke organizacije Banjaluka.

Kada je riječ o gostima, prema podacima Turističke organizacije, u najveći grad Srpske doći će turisti iz Srbije, Crne Gore, Skandinavije, Evropske unije, ali i veliki broj iz dijaspore, koji su im, kako kažu, dragi gosti.

“S radošću možemo reći da se gosti iz Slovenije ponovo, u grupama, vraćaju u naš grad na Vrbasu, da je Banjaluka i dalje popularna te da je se nisu odrekli”, istakla je Brankovićeva.  Ona je dodala da su i apartmani, tzv. stan na dan, prema kazivanju stanodavaca takođe popunjeni i da se traži krevet više.

Novogodišnje euforije, pa tako ni zainteresovanosti, ne manjka ni u Istočnom Sarajevu i na olimpijskoj Jahorini, a kako kažu iz Turističke organizacije “Jahorina” Istočno Sarajevo kapaciteti su gotovo popunjeni.

“Još samo na nekim mjestima se može naći krevet za Novu godinu, ali uglavnom su svi smještajni kapaciteti popunjeni. U odnosu na prethodne godine, ove je definitivno mnogo bolja situacija i mnogo ranije smo ušli u ovu priču”, rekao je za “Nezavisne novine” vršilac dužnosti direktora Turističke organizacije “Jahorina” Igor Ikonić.

Kako je naveo, na popunjenost smještajnih kapaciteta je uticalo i ranije otvaranje zimske turističke sezone od strane Olimpijskog centra. Takođe, dodao je da je tome doprinio i niz koncerata koji će se održavati svakog vikenda sve do Nove godine.

“Očekujemo turiste iz našeg regiona, odnosno bivše nam države. Prvenstveno mislim na turiste iz Srbije koji prednjače, zatim Slovenije, Hrvatske i Crne Gore”, kazao je on.

Doček Nove godine biće organizovan i u najjužnijem gradu Srpske, a kako kažu iz Turističke organizacije Trebinje, postoji velika zainteresovanost za doček najluđe noći u ovom gradu.

“Popunjenost smještajnih kapaciteta u Trebinju je više od 80%. Očekujemo veliki broj gostiju, a najviše domaćih turista. Takođe, očekujemo turiste iz Crne Gore i Srbije”, kaže za “Nezavisne novine” Mirjana Putica, direktorica Turističke organizacije.

Prema njenim riječima, svi koji budu dočekivali novo ljeto u Trebinju moći će uživati u koncertu “Tropico benda” 30. decembra. U Turističkoj organizaciji kazali su da će se i koncert Ane Bekute održati 31. decembra, kako je i planirano.

“Imaćemo i Dječju novu godinu 30. decembra. To će biti bazar u Gradskom parku. Biće mnogo zabavnog programa, a pozivamo i sve roditelje da dovedu svoje mališane”, kazala je Putica.

Nezavisne