LAKTAŠI, 18. marta – U nekoliko gradiških preduzeće iz sektora prerade drveta, proizvodnje nameštaja, metalne i tekstilne industrije ima mesta za 500 radnika.

posao

U Industriji tapaciranog nameštaja „Prima ISG“ otvoren je oglas za 200 radnika. U ovom preduzeću prinuđeni su da u radni odnos, u svoje pogone primaju osobe do 35 godina, bez obzira na stručnu spremu.

Oni će proći obuku kako bi se mogli uključiti u proizvodni ciklus, kažu u ovom preduzeću, jer u nedostatku adekvatnih zanatlija, zapošljavaju različite obrazovne profile.

FOTO: MILAN PILIPOVIĆ / RAS SRBIJA

– Naglašavamo da svi zaposleni, pored redovnih mesečnih primanja, ostvaruju i pravo na organizovanu ishranu i naknadu putnih troškova, u skladu sa propisima – navedeno je u oglasu o prijemu radnika.

Goran Marčeta, direktor preduzeća „Prima ISG“ kaže da u Zavodu za zapošljavanje nema radnika koji po kvalifikacionoj strukturi zadovoljavaju potrebe. Dodaje i da proizvođači nameštaja nemaju problema u plasmanu robe, ali je nedostatak radnika postao ograničavajući faktor.

Obrenka Balta, šefica Poslovnice Zavoda za zapošljavanje u Gradiški rekla je „EuroBlicu“ da su zahtevi za radnicima iz „Prime ISG“ uslovljeni povećanim potrebama za njihovim proizvodima na tržištu.

– U Tvornica mašina „Jelšingrad“ takođe u kontinuitetu zapošljavaju bravare, varioce i operatere na CNC mašina koji, po ulasku u fabriku prolaze internu obuku – navode u Birou za zapošljavanje u Gradiški.

Još nekoliko manjih preduzeća iz oblasti metalske, tekstilne te industrije nameštaja konstantno nude posao za zanatlije sa ili bez radnog iskustva.

U opštini Gradiška smatraju da je otvaranje radnih mesta i jačanje privrede logičan sled aktivnosti na pojednostavljenju administrativnih procedura, određivanje stimulativnih mera u korist investitora te davanje na značaju agro-industrijskim i poslovnim zonama.

Zoran Adžić, načelnik Gradiške najavljuje nekoliko poslovnih projekata kojim će ove godine biti obezbeđeno otvaranje još nekoliko stotina radnih mesta.

– Italijanska firma „Kalcedonija” investiraće 15 miliona evra u tekstilnu industriju u Novoj Topoli na površini 11.000 kvadrata. Tu će biti otvoreno od 350 do 400 rdanih mesta. U novom trgovačkom centru na 8.000 kvadrata takođe u Novoj Topoli biće zapsoleno od 80 do 100 radnika, „Jelšingrad” je takođe najavio izgradnju nove proizvodne hale gde će biti potrebno 100 radnika – kaže Adžić koji je zalaže za što adekvatnije usaglašavanje obrazovnog procesa i potreba ovdašnjeg tržišta.

Vlado Tomić, direktor Tehničke škole kaže da na osnovu potreba privrede i saradnje sa preduzećima, kreiraju planove upisa učenika. Prošle godine su u prvi razred prvi put upisali odelenje tapetara – dekoratera i tehničara CNC tehnologije.

Osim toga u Tehničkoj školi obrazuju i buduće tehničare informacionih tehnologija, mehatronike i obrade drveta, varioce, bravare, obrađivače metala i automehaničare.

– Već nekoliko godina imamo dobru saradnju sa privredom, posebno u oblasti mašinske, drvoprerađivačke i tekstilne industrije. U njihovim pogonima naši učenici obavljaju praktični deo nastave, a veći broj se zaposlio nakon završetka školovanja – rekao je Tomić.

Zbog nepopunjenih radnih mesta za stolare, tapetare, krojače, šivače i još neka zanimanja, više preduzeća iniciralo je uvođenje ovih zanimanja. Upravo zbog toga gradiške firme su potpisale ugovor o saradnji sa Tehničkom školom.

Dario Gubić, direktor preduzeća „San G“ iz Kozinaca kod Gradiške, kaže da u ovoj opštini moraju da razmišljaju o budućnosti.

– U okviru saradnje sa školama nastojimo dugoročno rešiti problem nedostatka radnika u svojim pogonima. Na taj način ćemo biti u prilici da prepoznamo vredne i sposobne, marljive učenike, a naše buduće radnike – rekao je Gubić.

Inostranstvo

Sagovornici “EuroBlica”, tokom ankete kazali su da ima mnogo mladih koji žele da rade ne izbegavajući proizvodnju ali se žale na loša primanja.

– Omladina se javlja na konkurse, radi neko vreme i kada nauči posao traži put da ode u inostranstvo, bar u Sloveniju. Za iste poslove tako su višestruko bolje plaćeni – kažu građani Gradiške.

 

Blic