LAKTAŠI, 24. maja – Tokom uzgoja biljaka tresetna mušica  (Bradysia spp. Diptera Sciaridae) može da nanese štete mladom korijenu.

Ove, male tamne mušice su dugo poznate, ali su ranije bile štetnici pri uzgoju jestivih gljiva, pa ih često nazivaju šampinjonske mušice.  Mušice su veličine par milimetara, imaju jedan par malih prozirnih krila i podsjećaju na komarce. One nisu opasne, i do skoro se smatrao da nisu štetne po biljke. Ali, jako su opasne njihove larve, koje se hrane mladim korjenčićima, pa ponekad izbuše i donje listove mladih biljaka. Najviše štete nanose u rasadu povrća i cvijeća.

Mušica, ženka, polaže jaja u tresetni supstrat u dubinu, jer su larve osjetljive na sunčevu svjetlost. Na površinu izlaze noću. Velike su izjelice, ako nestane hrane jedu se međusobno.

Tresetna mušica – opasnost za mlade biljke

Razvoj od jaja do odraslog oblika pri temperaturi 18º C traje 30 dana, a pri 30º C samo 20 dana. Ipak, tek se zadnjih godina sve više navode kao ekonomski značajni nametnici povrća i ukrasnog bilja, jer se više koristi treset u uzgoju biljaka. Omiljene biljke su im poinsetia, petunija, begonija, fikus, kroton, spatifilum, muškatle, zelena salata, paradajz, paprika, jagode… ako se uzgajaju u manjim posudama ili kontejnerima.

Problem su i zaštitna sredstva, kojih na našem tržištu nema. Najbolje rezultate daje ciromazin (Trigard), ili diflubenzuron (Dimilin, Du-Dim SC). Tresetni supstrat se zaliva preventivno.
Za nuždu mogu poslužiti Nuvan, Talstar
a najbolja je biološka zaštita predatorima (koristi se nematoda Steinernema).

Prevencija

Potrebno je odabrati kvalitetan supstrat, a važno je i održavanje higijene u objektima i van objekata. Preporučuje se da se gornji sloj supstrata održava suvim, jer i ukoliko budu položena jaja, tokom piljenja, larva nema dovoljno vlažnosti, tako da dolazi do uginuća.

Važno je izbjegavati prekomjerno zalivanje i potrebno je poboljšati drenažu. Redovno provjetravajte objekat. Sanirajte curenje vode i nakupljanje stajaće vode.

Izvor: Agroinfonet.com