LAKTAŠI, 28. novembra – Doručak treba da obezbedi dovoljno energije i hranljivih materija da sveži otpočnete dan. U vreme posta, često pribegavamo uhodanim rešenjima – posna peciva, mnogo belog brašna i šećera…

tri_dorucka_za_post_na_vodi_zito_147855730.jpg

Da to ne mora biti tako i da uz malo truda i mašte možete da doručkujete zdravo čak i tokom posta “na vodi” dokazuje i tri primera za lep obrok  – slatki, slani i voćni doručak.

Slatko kuvano žito

Mada ga najčešće pripremamo za razne svečane prilike, zaboravljamo da žito može biti i svakodnevna hrana. Radi ekonomičnijeg kuvanja, potopite ga na nekoliko sati ili ga skuvajte kao naše bake – pustite vodu sa žitom neka ključa na kratko, pa lonac umotajte u nekom toplom kutku preko noći. Za moderne domaćice, taj deo može da obavi pretis-lonac. Ujutru razdelite žito na porcije, a višak slobodno zamrznite. I odmrznuto, žito će biti veoma ukusno.

Kako postiti od ljutnje…

Začinite svoj doručak žutim šećerom ili medom, dodajte cimet a ako volite takvu kombinaciju, možete dodati i neko voće. U teglici ili plastičnoj posudi koja se hermetički zatvara, možete ga lako poneti i na posao. Umesto pšenice, možete skuvati i ljušteni ječam koji je izuzetno ukusan i zdrav.

Palenta s povrćem

Proširite vidike i kad je reč o palenti. Brzo se kuva i kao ukusna podloga otvara mogućnost beskrajnog kombinovanja. Šnite kuvane palente poslužite sa dinstanim graškom i šargarepom, a ako volite mediteranski miks, prelijte loptice palente sokom od paradajza i pospite origanom i peršunom.

Voćna salata s povrćem

Mešanje rukole, rotkvica, crnog luka i kupusa sa pomorandžama, orasima i bananom doneće vam novi gastronomski užitak! Izaberite voće i povrće koje najviše volite, operite ga i oljuštite pa ga blago posolite i začinite mešavinom meda i limunovog soka. Odlično će se uklopiti i cvekla, bareni krompir, šargarepa…

 

/Sensa/