Omiljeni makedonski pevač je prerano napustio ovaj svet, a njegovo večno počivalište je godinama bila improvizovana grobnica

Makedonski pevač Toše Proeski (1981-2007) poginuo je 16. oktobra 2007. godine u automobilskoj nesreći, a uspomena na njega i dalje ne bledi.

Naime, mladi pevač je prerano napustio ovaj svet – u 27. godini, a njegovo večno počivalište je godinama bila improvizovana grobnica.

Iz Kruševa sada napokon stižu dobre vesti i konačno se rešava bolno pitanje – završava se Tošetova “večna kuća”, dostojno mesto na kojem će počivati.

 Večno počivalište pop-ikone i našeg sugrađanina Toše Todora Proeskog bilo je neostvareni san mnogih fanova i posetitelja Kruševa. Naš cilj je bio izgradnja tog večnog doma, a to znači puno za našu opštinu i za našu državu. Toše Todor Proeski je pop-ikona ne samo u Kruševu, on je ambasador Kruševa, ambasador naše zemlje i on je pokazivao kako treba čuvati i braniti našu zemlju – rekao je gradonačelnik Kruševa Tome Hristoski.

Toše još uvek počiva u improvizovanoj grobnici, a umesto nadgrobne ploče, tu se nalazi drveni krst okružen njegovim fotografijama, cvećem i crtežima koje mu ostavljaju obožavatelji, a sve to je zaklonjeno plastičnim zaklonom.

– Aktivnosti su već bile pri kraju negde oko 2019. godine i u oktobru smo započeli gradnju grobnice. Ove godine, sledeći mesec, očekujemo povodom 13. godišnjice njegove smrti da obeležimo izgradnju dostojnog doma naše večne pop-ikone – rekao je nedavno Hristoski.

Obožavatelji i dan danas dolaze na grob preminulog pevača.

– Skoro milion posetilaca u prethodnih devet godina. Zbog izvanrednog stanja koje je ove godine zahvatilo svet, rekla bih da je posećenost ograničena na Makedonce i na posetioce iz najbliže regije – rekla je Nadica Taleska iz Spomen kuće Todor Proeski.

Soba u kojoj je Toše spavao i dalje netaknuta

Obnavlja se i manastir kojem je Toše pomagao u izgradnji u kojem je često i spavao, a sećanja na njega čuvaju se u srcima mnogih Balkanaca.

Soba u kojoj je Toše spavao – netaknuta je. Sto metara dalje stoji krst, postavljen u Tošetovu čast.

(Telegraf.rs)