LAKTAŠI, 04. avgusta – Nikolina Kršić (33) iz Trna, kod Laktaša, završila je master studije kao najbolji student svoje generacije, u okviru posebnog programa Centra za razvojnu ekonomiju na prestižnom Williams Collegeu, koji je časopis “Forbes” proglasio za jedan od najboljih fakulteta u Americi. Želja joj je da stečeno znanje primijeni u Bosni i Hercegovini, a ne da ostane u Americi.

Nikolina Krsic

 

“S obzirom na ostvareni uspjeh, preporuke i kontakte koje sam uspostavila, prema savjetu direktora programa mogla bih da biram koje doktorske studije da upišem u Americi. Trenutno sam angažovana kao nastavni i istraživački asistent na istom programu. Međutim, želim da barem pokušam primijeniti naučeno u BiH. Volim svoju zemlju, ovaj narod i vjerujem da zaslužujemo, možemo i hoćemo bolje, ali pred svima nama je borba”, priča Kršićeva.

Ona u Americi ostaje do kraja ove godine, a iako ima ponuda tamo, vratiće se i nastaviti da radi u Komisiji za hartije od vrijednosti RS. Kaže da je zabrinjavaju podaci o broju mladih i čitavih porodica koje napuštaju Bosnu i Hercegovinu.

“Vjerujem u bolje sutra, ali se istovremeno plašim da će put do njega biti teži i duži ukoliko oni koji mogu nešto da promijene odu. Za mlade ljude je veoma bitno da imaju uslove u kojima će razvijati i ostvarivati potencijale, a za donosioce odluka na višim nivoima da to shvate i takve ljude sačuvaju u našoj državi”, poručuje Kršićeva.

Osnovni cilj studija koji je pohađala je podrška zemljama u razvoju i predstavljanje načina na koji se njihova privreda i finansijski sistem mogu unaprijediti s ciljem ostvarivanja koristi za cjelokupno društvo. To je i bio razlog zbog koga se Nikolina odlučila studirati vani  drugačiji pogled na naše domaće stvari. Priznaje da joj je trebalo neko vrijeme da se oslobodi, da povjeruje u svoje sposobnosti i preuzme ulogu lidera u grupi, što upravo Williams College cijeni  kritičko razmišljanje, provociranje svijeta oko sebe znanjem čineći ga boljim.

 

images (5)

“Vjerujem da čovjek koji ima mogućnost da zaradi svojoj porodici, koji živi u pravnoj državi, koji se ne boji za budućnost svog djeteta, neće napustiti svoj dom. E tu leži izazov. Na trenutnim liderima i na mladim ljudima je da iskoriste svoje znanje, iskustvo i motivaciju kako bi stvorili takvu državu. Ono što naša zemlja ima je prelijepo i rijetko, a mi to često ni ne primjećujemo. Dozvolimo da se nižu pozitivni primjeri. Želim da budem jedan”, odlučna je Nikolina.

Za nju je, kaže, možda i najveći uspjeh da profesori i kolege sa programa prestižnog koledža sada traže njene savjete i kritike. Njene kolege bile su savjetnici, analitičari, eksperti iz Bolivije, Filipina, Kambodže, Zimbabvea, Jemena, Mozambika, Ugande i drugih zemalja u razvoju. Kada je uporedila probleme i prepreke u razvoju tako širokog spektra zemalja u razvoju, uvidjela je da su ljudi bilo gdje u svijetu isti i da se zapravo susreću sa istim problemima.

/Nezavisne.com/