LAKTAŠI, 28. jula – Iako je Zakonom o narušavanju javnog reda i mira u Republici Srpskoj  definisano koje ponašanje predstavlja njegovo kršenje, situacija na Trnskom jezeru postaje alarmantna.

Od svakodnevne “borbe” sa velikim količinama smeća, pa sve do kasnonoćnih “druženja” u automobilima na obalama jezera, situacija polako izmiče kontroli. Koliko je sve otišlo predaleko govori i činjenica da na upozorenje čuvara obližnjeg privatnog posjeda odgovor bude prijetnja batinama.

Nezadovoljni mještani kažu da povremena posjeta policijske patrole nije dovoljna, i da bi trebalo na drugačiji način obezbjediti javni red i mir na ovom mjestu, koje bi trebalo da predstavlja pravu oazu za stanovnike Trna. Takođe smatraju da bi postavljanje kontejnera na dijelu javne površine riješilo problem velikih količina smeća, koje završi na obalama, a nerijetko i u samom jezeru.

Prema važećem Zakonu o javnom redu i miru osoba može biti kažnjena ako na javnom mestu narušava mir i red drskim ponašanjem, grubim vređanjem druge osobe ili drugim bezobraznim ponašanjem ugrožava sigurnost ljudi ili izaziva osećaje fizičke ugroženosti, uznemirenosti ili negodovanja ljudi.

Ponukani svjedočenjima mještana, pitali smo stručnjake da li je ovim zakonom definisano ponašanje koje krši njegove odredbe, a odnosi se na polno opštenje na javnom mjestu. Odgovor koji smo dobili kaže da prema Zakonu o javnom redu i miru, takvi parovi mogu biti optuženi za nepristojno, drsko ponašanje, za šta mogu dobiti novčanu kaznu od 200 do 600 maraka, ali i da se u tim situacijama ne koristi izraz ‘ljubavni par’ već ‘fizičko lice’ kao počinilac prekršaja”.

3 KOMENTARA

  1. Tosu, oboje, nemoguće, dasi, znase, nekosi, neodržava, bilibi, dase, bilaje, toje…… Ako je ovaj komentar neka šala, pa i nije neka, a ako nije….. E onda je kritično….

  2. A tosu parcele posele Rematred i iza do jezera tamo ovoje stvarno nemoguce ovde ziveti kao dasi u prasumi a znase sve cija je zemlja ali to niko nekosi i neodrzava bilibi zahvalni dase ovo pitanje rijesi bilaje i komunalna ali nista od toga samo se obeca videcemo i toje to.Srdačan pozdrav

  3. Postovani nije samo oko jezera vec svagde ima smeca kod podvoznjaka i pogotovo stosu zarasla zemljista u korov boze sacuvaj da nema niko dase to pitanje rijesi moze se zivotinja zaleci koliko god hoces a tosu sve zemljista privatna niko ih neodrzava.

Comments are closed.