LAKTAŠI, 18. jula – “Trn, najveća mjesna zajednica na teritoriji opštine Laktaši, ekonomski pokretač opštine Laktaši pa i grada Banja Luka. Mjesto sa zavidnim brojem stanovnika tačno na sredini puta između Banja Luke i Laktaša. Blizu i jednim i drugim…prepušteni sami sebi”, ovim riječima započinje priču naš današnji sagovornik Bojan Gavrić, mještanin i jedan od aktera priče iz Ulice Starine Novaka.

Kako je nastala ideja o sportskom igralištu?

Neriješeni komunalni problemi, nedostatak kanalizacije u većini naselja, mnogo nedovršenih kuća i ulica…. Ali u jednom dijelu ovog naselja, nedaleko od samog “centra” Trna, u ulicama Starine Novaka i Raška nekoliko komšija, entuzijasta, na prijedlog Rade Vasilića, uz večernje druženje odlučili su da im je dosta čekanja na pomoć od strane Opštine. Mnogo je djece u ovim i okolnim ulicama, djeca nemaju sportske terene, nemaju park, nemaju mjesto gdje bi se okupljali i igrali, nemaju mjesto gdje bi došle i prve simpatije. Zato ovi naši entuzijasti malo u šali, malo u zbilji odlučili da urade nešto za sebe i svoju djecu. Odlučili su napraviti sportsko igralište.

Kako je izgledao put nastanka igrališta za tri bazna sporta: Košarka (basket), Odbojka i Fudbal?

U komšiluku ima jedna veća parcela, svi je zovu Majdan, vlasnik je ne koristi i velikodušno je dao na korištenje svojim komšijama, djeca moraju imati svoj kutak. Hvala mu. Komšije sakupili novca dovoljno da kupe košarkašku tablu i obruč. Uz druženje iskopali rupu, postavili stub, postavili koš i igrali na kamenju. Poslije nekoliko povreda ključnih igrača (možda je i pivo imalo malo uticaja) pala nova odluka, moramo izbetonirati teren za basket.

Rečeno-učinjeno.

Sakupili novac, kupili 8 kubika betona, teren gotov. Sad je bilo lakše. Ali brzo padne mrak, i nema više igre. Daj da kupimo i reflektor. Teren osvjetljen, sad se basket može igrati do kasno u noć. Naravno i teren smo ocrtali, ne može se igrati bez “trice” i “slobodnog bacanja”. U međuvremenu Kafe bar Koš dao novu tablu i obruč, mnogo kvalitetniji, i ta to dugujemo veliku zahvalnost.

Priča ovde ne završava, izgradili ste još neke “terene”?

Naravno sad slijedi “svečano otvaranje terena”, pečena jagnjetina, hladno piće, muzika… Slijedi novi projekat, teren za odbojku na pijesku, 16x8m. Novo sakupljanje novca, našlo se još nekoliko komšija koji su dali dosta novca za to. Izravnali teren. Stubove i mrežu je donirala firma Milco. Jedan od komšija, Nemanja Radetić, donirao 2 kamiona pijeska. Naravno svo to vrijeme sve veći broj komšija finansijski pomaže, napravili smo i Viber grupu radi lakše komunikacije. Našao se komšija koji će napraviti male golove za fudbalski teren. Kupili smo i mrežice… Kafe bar Maks dao nam je suncobrane, Roštiljnica Rogić rashladnu vitrinu da rashladimo piće.

“Projekat” je opravdao svoju svrhu?

Djece je sve više, sve je više i odraslih koji svoje slobodno vrijeme provode u Majdanu. Svi imaju pozitivno mišljenje o našem projektu. Dolaze ljudi i iz grada i iz okolnih naselja da vide šta mogu da urade složne ruke. Sada kada možemo reći da posao polako privodimo kraju svi smo srećniji, zadovoljniji, međusobno se još bolje upoznajemo. Živimo život onako kako treba, sloga i pozitivna atmosfera je od sviju nas učinila bolje ljude. Nadamo se da će ovako ostati i dalje. U pričama već imamo planove za dalje, ali o tom potom. Uživajte u slijedećim slikama i poruka za sve bi bila da se potrudite i od svoje okoline napravite bolje mjesto za život, nagrada će doći sama po sebi.

Ekipa iz Majdana