LAKTAŠI, 17. avgusta – Poruka koja je juče stigla u našu redakciju od naše sugrađanke navela nas je da se zapitamo – čija odgovornost su životinje bez vlasnika, kome da se obratimo u slučaju da postoji neki problem, i ko je kriv za pojavu napuštenih životinja.

Naime, problem koji iz dana u dan postaje sve veći, a sa početkom školske godine bi mogao i da eskalira, su psi lutalice u Trnu. Najviše ih je primjećeno u blizini ambulante i osnovne škole. Zabrinuti mještani kažu da se plaše šta će biti kada počne školska godina, i kada veliki broj učenika prolazi baš tu.

“Imamo ogroman problem pasa lutalica u Trnu u ulici kod ambulante, psi već duže vrijeme borave na parkingu ambulante i u dvorištu apoteke i svaki dan ih je sve veći broj. Kome god da se obratimo niko nije nadležan. A svaki dan narod ispred ambulante stoji i čeka kad će ih psi lutalice napasti, tu je i igralište na koje djeca ne smiju ni otići. Za par dana i škola počinje. Sta da rade djeca ? Zar je moguće da niko ne može povesti malo računa o tome?”, kaže naša sagovornica.  

pas, ujed psa, psiIZVOR: MONDO

Neodgovorno vlasništvo jeste najveći problem lutalica, ali obavezno čipovanje pasa i jedinstveni registar vlasnika uveliko bi doprinijeli da se ovome stane na put, kao i da se kazne odgovorni za napuštanje životinja. Dok se azil ne izgradi i zakoni ne počnu dosljedno provoditi, čuvajte svoje ljubimce, sprijateljite se sa lokalnim lutalicama i zapamtite – životinja nije igračka. Bolje je ne imati životinju, nego je tretirati kao igračku koju odbacite kada vam dosadi.