epa09146641 A health care worker prepares a dose of the Pfizer-BioNTech anti-Covid-19 vaccine Comirnaty at the new vaccination hub set up in Novegro, near Milan, Italy, 20 April 2021. EPA-EFE/DANIEL DAL ZENNARO

Pilule protiv kovida mogle bi dogodine da se nađu u svetskim apotekama! Trenutno se ispituju tri lijeka, od kojih su dva u završnoj fazi.

Prve kapsule bi mogle da dođu do korisnika već početkom 2022.

U tzv. kliničkoj fazi “tri”, gdje se istraživanja vrše na više od hiljadu ljudi, nalazi se lijek “molnupiravir”. Proizvela ga je američka farmaceutska kuća “Merk” (Merck), u partnerstvu sa biotehnološkom firmom “Ridžbek bioterapeutiks”.

Kao osnova za ovaj lijek uzet je projekat razvijen za liječenje običnog gripa, koji je kasnije modifikovan. Kapsule se uzimaju dva puta dnevno, tokom pet dana. Uzima se najkasnije pet dana od pojave prvih simptoma, pišu Novosti.

Francuska agencija AFP se poziva na izvore koji direktno rade na tretmanima i ističe da je prvih nekoliko desetina analiza pokazalo da virus posle pet dana ne može više da se detektuje u organizmu, dok je u grupi “placebo”, odnosno onoj koja je primila “lažni lijek”, zaraza i dalje prisutna kod 26 odsto. Na jesen se očekuju rezultati ispitivanja na 1.450 odraslih osoba.

Drugi projekat razvija švajcarska farmaceutska kuća “Roš” (Roche), u partnerstvu s američkom firmom “Atea farmasiutikals” (Atea Pharmaceuticals). Lijek se zove AT-527 i testiran je na oko 1.400 pacijenata u Evropi i Japanu, već od uzrasta od 12 godina. Za ovaj lek bi, prema najavama, dozvola trebalo da bude zatražena krajem godine, a da se u upotrebi nađem u 2022.

Postoji i treći projekat leka na kom radi “Fajzer” – PF-07321332. Za razliku od prva dva, nije adaptiran, već je naročito razvijen baš za kovid 19. Trenutno je ispitan na oko 60 odraslih ljudi, a prvi rezultati se očekuju krajem juna.

Farmaceutske kuće su se do sada najviše bavile prevencijom, odnosno vakcinom koja omogućuje zaštitu od zaraze, a sada se akcenat stavlja na liječenje, što je značajno za sve one kategorije koje još nisu dobile cjepivo ili pripadaju onom malom broju ljudi koji se, ipak, i pored toga, zaraze.

Lijek bi se pio s vodom, u kućnim uslovima, pri pojavi prvih simptoma. Ističe se da slični antivirusni lijekovi već postoje, kao, na primjer, kod side ili gripa.

Na ovaj način, u kombinaciji s vakcinisanjem, omogućila bi se više nego uspešna borba protiv virusa korona.

ZA DAN NOVIH 326 ZARAŽENIH

Broj novozaraženih virusom korona u Srbiji nastavlja da pada – juče je bilo 326 pozitivnih na 9.986 testiranih, ali je od posljedica kovida preminulo 12 obolelih, dvoje više nego dan ranije. Na respiratorima je 61 pacijent.

Srpskainfo