BANJALUKA – Tokom prošle godine Banjaluka je postala bogatija za 3.355 beba, pokazuju podaci iz matičnih knjiga.

“Na području grada u godini koja je iza nas rođeno je 60 beba više u poređenju sa 2020. godinom, kada je u knjigu rođenih upisano 3.295 djece”, navode iz Gradske uprave Banjaluka.

Naglašavaju da su nastavljene sve dosadašnje dobre prakse grada u kontekstu pronatalitetne politike, te je i tokom 2021. godine podržao proces vantjelesne oplodnje.

“Istovremeno, uvedene su i nove prakse, pa je tako isplaćena podrška porodiljama, koje su stekle potomstvo u 2021. godini, a za te namjene iz gradskog budžeta izdvojeno je oko 940.000 KM”, navode iz Gradske uprave.

Dodaju da su uvedene i druge mjere podrške banjalučkim porodicama poput besplatnih udžbenika, a da će ove godine biti izdvojena i sredstva za sufinansiranje privatnih vrtića u ukupnom iznosu od 1,2 miliona KM.

“Nova gradska administracija opredijeljena je da se više posveti demografskoj politici u gradu, te se trenutno aktivno radi na izradi Strategije demografskog razvoja, za koju će biti izdvojeno oko 80.000 KM”, naveli su iz Gradske uprave.

Nezavisne