LAKTAŠI, 09. septembra – Da u Bosni i Hercegovini ima doslovno svega i svačeg svjedoče i neobična imena naselja od Trebinja do Bihaća.

imena-cudna-mjesta-Foto-Milkica-Milojevic

Kako li se osjećaju oni koji u rubriku “mjesto rođenja” moraju upisati Kučići ili Gaćice – oni najbolje znaju. Ali, njima za utjehu to nisu jedina neobična imena mjesta u BiH.

Naprotiv, više od stotinu sela i naselja u BiH imaju nazive koji mogu izazvati smijeh, zaprepaštenje, čuđenje, nelagodnost… a ima i krajeva gusto naseljenih  tim neobičnim toponimima.

Tako su se na putu od, po jagnejtini čuvene Jablanice, ka Prozoru, poznatom iz partizanskih filmova, na svega tri-četiri kilometra nanizala mjesta Gmići, Rat i Povala.

Što je najinteresantinije, od Rata se krivudavi put iznad provalije i Povale uspinje ka – Makljenu! Valjda zato da bi putniku namjerniku otklonili nelagodnosti od ovog geografsko-toponimskog udara, mještani su kontejener na putu iznad Povale ukrasili – velikim širokim osmjehom.

  • Foto Milkica Milojević/RAS Srbija
  • Foto Milkica Milojević/RAS Srbija
    Foto Milkica Milojević/RAS Srbija
  • Foto Milkica Milojević/RAS Srbija
  • Foto Milkica Milojević/RAS Srbija
  • Foto Milkica Milojević/RAS Srbija

Pedesetak kilometara dalje, kod Bugojna, nalazi se još jedan zanimljiv lokalitet – “Vesela straža”, poznat po iskopinama srednjevjekovne katoličke crkve i dobroj izvorskoj vodi. Zašto se zove baš ovako mještani naprosto ne znaju objasniti; samo sliježu ramenima.

 

Mehurići kod Busovače, definitivno, nisu dobili ime po mjehurima sapunice, nego po prezimenu mještana tog kraja, a ko je, zašto i kako došao na ideju da mjesto kod Bihaća nazove Međudražje teško je naslutiti.

Kakav bi tek put bio krenuti iz Međudražja (kod Bihaća), preko Udavača brda (kod Mrkonjić Grada) i Gaćica (kod Viteza) pa sve do Povale (kod Prozora) i Zagona (kod Bratunca).

Sasvim druge asocijacije bude mjesta Nepravdići kod Sokoca i Kukavice kod Rogatice, a sasvim treće  naselja koja se zovu Bljuva (kod Žepča) ili Plazulje (kod Brčkog).

I Hercegovina ima svoje adute, pa tako nedaleko od Trebinja imamo mjesta Kučići i Prosjek.

Posebna priča je mjesto Sretnice na putu Mostar – Međugorje, poznato po najboljoj jagnjetini u BiH. Iako ime nisu dobile po sreći, nego po sretanju, jer se tu ukrštaju stari hercegovački putevi, ipak su Sretnice najpoznatije po Udovicama Sretnicama. Radi se, naime, o kultnom restoranu “Udovice” u tom mjestu, čija adresa, na promo materijalima glasi: Udovice – Sretnice.

 

Srpskainfo